Update

Iraakse minister Duski naar Nederland vanwege Ter Apel

De Iraakse minister Shafiq Duski (Migratie) komt vanavond aan in Nederland voor overleg met collega Gerd Leers (Immigratie, Integratie en Asiel) over de terugkeer van uitgeprocedeerde Iraakse asielzoekers naar Irak. Duski komt naar aanleiding van telefoongesprekken met Leers over het tentenkamp van de Iraakse asielzoekers bij Ter Apel.

Het tentenkamp in Ter Apel. Beeld epa

Volgens het Nederlandse ministerie gaan de gesprekken over de samenwerking tussen Irak en Nederland bij de terugkeer van Irakezen naar hun land. Ook wordt van gedachten gewisseld over de steun die Nederland kan bieden aan Irakezen die zelf terug willen keren. Terugkeer moet zorgvuldig worden aangepakt, omdat er altijd problemen dreigen op het gebied van werkgelegenheid, maar ook op psychisch en sociaal terrein.

Het overleg heeft op dinsdag en woensdag plaats. De ministers zien de terugkeer als een gezamenlijke verantwoordelijkheid, aldus het Nederlandse departement. Minister Shafiq Duski zou waarderen wat Nederland de afgelopen jaren voor Irak en de Iraakse bevolking heeft gedaan en nog steeds doet. Duski heeft deze week ook een gesprek met minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken).

Het tentenkamp waarmee uitgeprocedeerde asielzoekers dit voorjaar protesteerden tegen hun uitzetting uit Nederland, herbergde enkele honderden mensen, vooral uit Irak. Er werd gevreesd voor de gezondheid van de mensen, brandgevaar en oplopende onderlinge spanningen. Het kamp werd ontruimd. De rechter stelde onlangs dat de ontruiming een te zwaar middel was.

Minister Gerd Leers prees daarna niettemin de burgemeester van Vlagtwedde, Leontien Kompier, voor de zorgvuldigheid waarmee ze besloot het tentenkamp te ontruimen.

1300 asielzoekers
Er zijn op dit moment ongeveer 1300 Iraakse asielzoekers die niet in aanmerking komen voor verblijf in Nederland. Onder hen bevinden zich circa 160 gezinnen, voor het merendeel met minderjarige kinderen, blijkt verder uit gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Onder de 1300 Irakezen zitten ook mensen die tot eind 2008 vanwege de oorlog in Irak hier standaard een tijdelijke verblijfsvergunning kregen, maar die later na heroverweging toch niet mochten blijven.
Vanaf 2008 zijn ook zo'n 2500 afgewezen Iraakse asielzoekers vrijwillig naar hun land teruggekeerd.

De afgelopen 2 jaar (2010 en 2011) stond Irak op de derde plaats wat betreft asielinstroom in Nederland. Op de eerste plaats staat Afghanistan, daarna volgt Somalië. Vorig jaar waren er 2000 Iraakse asielaanvragen. Dat jaar werd in 1400 gevallen verblijf toegekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden