Iraaks offensief tegen Al-Qaida

Iraakse regeringsstrijdkrachten en geallieerde tribale milities hebben zondag een groot offensief ingezet tegen strijders van Al-Qaida in Ramadi, de hoofdstad van de westelijke provincie Anbar. De militanten hebben delen van Ramadi in handen en beheersen ook het centrum van het nabijgelegen Fallujah, samen met andere tegenstanders van de door sjiieten gedomineerde regering.

Iraakse soldaten in Ramadi Beeld afp
Iraakse soldaten in RamadiBeeld afp

Volgens een legerofficier werd er zwaar gevochten. Twee lokale functionarissen maakten aan het begin van de avond melding van minstens twintig doden onder de politietroepen en de tribale milities.

Premier Nouri al-Maliki zei dat het offensief in de eerste plaats bedoeld is om 'het terrorisme te verslaan en te elimineren'. Tegelijkertijd zei hij open te staan voor 'iedere oplossing, elk voorstel en elk politiek overleg' dat dit doel kan verwezenlijken.

Het geweld in Irak is in het afgelopen jaar geëscaleerd, vooral sinds de autoriteiten eind vorige maand een protestkamp van soennieten ontmantelden en een soennitisch parlementslid oppakten op beschuldiging van terrorisme. Om de spanningen te verminderen trok het leger zich terug uit Ramadi en Fallujah, waarop militanten van Al-Qaida hun kans schoon zagen om delen van beide steden te bezetten.

Bij de beschieting van een controlepost van de regeringsgezinde soennitische Sahwa-militie buiten Baqouba werden zondagochtend de lokale leider en vier van diens medewerkers gedood. Baqouba ligt zestig kilometer ten noordoosten van Bagdad.

null Beeld afp
Beeld afp
Een soennitische strijder in Fallujah Beeld epa
Een soennitische strijder in FallujahBeeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden