iPadschool kreeg na sluiting toch nog geld

De Onderwijsinspectie doet onderzoek naar Steve Jobsschoolbestuur O4NT, opgericht door opiniepeiler Maurice de Hond.

Dat de twee Amsterdamse scholen sluiten, betekent automatisch dat Maurice de Hond geen bestuurder meer is. Beeld anp
Dat de twee Amsterdamse scholen sluiten, betekent automatisch dat Maurice de Hond geen bestuurder meer is.Beeld anp

Steve Jobsschool De Voorsprong in Amsterdam-Zuidoost kreeg bijna een ton onderwijsgeld, terwijl er sinds oktober 2016 geen les meer wordt gegeven. Schoolbestuur O4NT (Onderwijs voor de Nieuwe Tijd) werd in 2013 opgericht en staat sinds november vorig jaar onder verscherpt financieel toezicht van de Onderwijsinspectie. Nu blijkt dat één van de twee basisscholen van O4NT langere tijd geld heeft ontvangen terwijl de school al dicht is, wordt er nader onderzoek gedaan.

Op de Steve Jobsscholen kunnen leerlingen op hun eigen tempo leren met behulp van de iPad. Ze moeten zelf hun dag plannen en workshops volgen.

Volgens het Onderwijsblad, een uitgave van de Algemene Onderwijsbond, waren er in oktober 2016 nog vijf inschrijvingen op De Voorsprong. Een aantal leerlingen is na de herfstvakantie naar een andere school gegaan, voor het laatste kind wordt nog een andere plek gezocht. De school is sindsdien niet meer in bedrijf. Toch liep de financiering door, met zo'n 20.000 euro per maand, van oktober 2016 tot februari 2017.

Één leerling
"Financiering van scholen wordt pas stopgezet als scholen doorgeven dat ze zijn gesloten," zegt een woordvoerder van de Onderwijsinspectie. Als het onderzoek uitwijst dat het geld ten onrechte is ontvangen, moet het geld worden terugbetaald.

Maurice de Hond, voorzitter van O4NT, zegt dat hij alles volgens de regels heeft gedaan. "Er staat nu nog één leerling ingeschreven, die we nog niet op een andere school hebben kunnen plaatsen. Ons werd verteld dat de financiering ook met nul leerlingen zou doorlopen, bijvoorbeeld voor het betalen van salarissen en de huur."

Basisschool De Voorsprong begon in 2014 met tien leerlingen in het gebouw van basisschool De Ster in Zuidoost. Volgens De Hond was het geen goede plek voor de school en bleef het aantal leerlingen daardoor achter. In juni 2016 is besloten af te bouwen, want het zag er niet naar uit dat de norm voor het minimaal aantal leerlingen dat een nieuwe school na vijf jaar moet halen (in Amsterdam 323 kinderen) zou worden gehaald.

Opstartproblemen en hoge kosten
Maar ook de andere Amsterdamse Steve Jobsschool, De Ontplooiing in Nieuw-West waar Maurice de Honds dochter leerling is, zal als zelfstandige school ophouden te bestaan. Na de zomer gaat die samen met De Toekomst (210 leerlingen), die in hetzelfde gebouw zit en ook een iPadconcept heeft. De Ontplooiing ging van 40 leerlingen in 2014 naar 132 nu, maar had volgens De Hond te weinig ruimte om verder te groeien.

"Kinderen meldden zich aan, maar wij konden ze geen plek geven. Op verzoeken om een grotere school hoorden we dan weer dat we meer leerlingen nodig hadden. Een catch 22." Volgens de gemeente is er juist de uiterste best gedaan om O4NT ter wille te zijn. Er zou genoeg ruimte zijn geweest om door te groeien, maar de gesprekken over een andere locatie vielen volgens een gemeentewoordvoerder stil.

Ingewijden suggereren dat ook opstartproblemen, de hoge kosten en een gebrek aan softwarekwaliteit debet zijn aan de stagnerende groei van de Steve Jobsscholen. Daarbij is lang niet ieder kind gebaat bij het vrije iPadonderwijs. Ook werpen vernieuwde inzichten in de mogelijk schadelijke effecten van veel tijd met beeldschermen werken een ander licht op het concept.

Dat de twee scholen sluiten betekent automatisch dat De Hond geen bestuurder meer zal zijn.

Initiatiefnemer Maurice de Hond met leerlingen op de Master Steve Jobs School in Sneek. Beeld anp
Initiatiefnemer Maurice de Hond met leerlingen op de Master Steve Jobs School in Sneek.Beeld anp

De stichting blijft

De Steve Jobsscholen gingen in schooljaar 2013-2014 met veel tamtam van start. Destijds droomde Maurice de Hond nog van 200 scholen. Inmiddels zijn er nog geen 30 scholen met het concept in het hele land, en vele twijfelen of ze ermee door willen, blijkt uit onderzoek van het Onderwijsblad een paar maanden geleden.

Naast het schoolbestuur O4NT, dat was opgericht voor de twee Amsterdamse Steve Jobsscholen en dat ophoudt te bestaan nu De Ontplooiing over gaat naar het naastgelegen De Toekomst, is er een stichting met dezelfde naam. Die verhuurt het concept aan scholen, bijvoorbeeld de software voor het iPadonderwijs. De stichting O4NT gaat wel door, vooral met scholen in het buitenland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden