PlusOnderwijs

iPads of veel sport: hoe kies je een middelbare school?

Chinese les, iPads in de klas of veel sport: 5 van de 7600 Amsterdamse achtstegroepers die vóór 10 maart de middel­bare school van hun voorkeur moeten opgeven, delen de plus- en minpunten die de doorslag gaven.

Keet Boskamp: Bij het IJburgcollege heb ik voorrang, dus dan weet ik zeker dat ik daar op kom. Die ­zekerheid is fijn. Beeld Eva Plevier
Keet Boskamp: Bij het IJburgcollege heb ik voorrang, dus dan weet ik zeker dat ik daar op kom. Die ­zekerheid is fijn.Beeld Eva Plevier

Keet Boskamp (12), Oost
Schooladvies vmbo-t

Wil later iets doen om mensen te helpen, maar wel iets waar ze graag naartoe gaan, dus geen tandarts

"Ik ben naar negen scholen geweest. Ik heb op verschillende dingen gelet. Hoe het gebouw eruitziet en of ik me er fijn voel. Vorig jaar was ik al naar het IJburgcollege geweest. Dat is een heel leuk gebouw met een fijne sfeer."

"Ik heb een overzicht gemaakt waar ik de pluspunten en minpunten van de scholen bijhoud. Ik vind het ook belangrijk dat ze dyslexiebegeleiding hebben, wat voor kinderen er rondlopen en dat je vakken op een verschillend niveau kunt doen. Hoe ver het straks fietsen is van mijn moeders huis in Noord en mijn vaders huis in Oost telt ook mee."

"Met vriendinnen praat ik wel over middelbare scholen, maar ik ging niet samen naar de open dagen; ik wil mijn eigen mening kunnen vormen."

"Ik heb het IJburgcollege 1 op nummer één gezet, al is dat wel een kwartier verder fietsen dan het IJburgcollege 2 - die heb ik op twee gezet. En daarna de Amsterdamse Mavo. Dat is een nieuwe school en die is nog heel klein. Dat lijkt me best leuk, dat iedereen elkaar kent. En je hebt er op vrijdag keuze uit allemaal leuke dingen, zoals koken."

"Maar bij het IJburgcollege heb ik voorrang, dus dan weet ik zeker dat ik daar op kom. Die ­zekerheid is fijn."

Kadé Daan Mpia Bosenzo: 'Het lijkt me leuk om weer eens de jongste te zijn' Beeld Eva Plevier
Kadé Daan Mpia Bosenzo: 'Het lijkt me leuk om weer eens de jongste te zijn'Beeld Eva Plevier

Kadé Daan Mpia Bosenzo (11), Oost
Schooladvies havo

Wil later profvoetballer worden en voetbalt nu al drie keer per week bij Zeeburgia.

"Met mijn moeder ben ik naar best wat scholen geweest. Ik weet zeker welke school op nummer één komt: het Sint Nicolaaslyceum, want daar zijn veel sportactiviteiten. Je hebt er twee keer in de week gym en als naschoolse activiteit kun je een sport kiezen die je een paar weken gaat doen en waar je dan goed in wordt."

"Ik zit nu op een montessorischool, maar wil naar een middelbare school met traditioneel onderwijs. Eens kijken hoe dat is. Veel kinderen uit mijn klas willen ook naar het Sint Nicolaas. Van mij hoeft dat niet, ik wil juist nieuwe kinderen leren kennen. Ik heb wel zin in de middelbare school. Het lijkt me leuk om weer eens de jongste te zijn en je hebt op de middelbare school veel meer vakken."

"Sommige scholen vond ik niet leuk, zoals het Berlage. Daar was geen fijne sfeer. Wat ik wel leuk vond is de school waar je Spaans en Duits leert. Met die talen kan ik me later goed verstaanbaar maken op het voetbalveld."

"Ik vind de loting wel spannend, want ik wil heel graag naar het Sint Nicolaaslyceum. Het Fons Vitae staat op nummer twee, en het Pieter Nieuwland op drie."

Fatima Boukris: 'Soms vind ik het niet zo leuk dat ze het steeds samen over andere scholen hebben' Beeld Eva Plevier
Fatima Boukris: 'Soms vind ik het niet zo leuk dat ze het steeds samen over andere scholen hebben'Beeld Eva Plevier

Fatima Boukris (12), Noord
Schooladvies vmbo-k

Fatima houdt niet van stilzitten, maar wel van voetballen. Ze weet nog niet wat ze later wil worden.

"Ik kan met vmbo-k niet uit zoveel scholen kiezen. Ik ben naar twee open dagen geweest. Het IJburg College vond ik tof. Dat is een iPad-school, daar hebben ze helemaal geen lesboeken. Maar het is best ver vanuit Noord, dan moet ik met de tram."

"Ik zet Noorderlicht op nummer één. Het is dichtbij en mijn beste vriendin zit er ook op, al in de tweede. Ik hoor daar leuke verhalen van. Het is een nieuwe school. Het gebouw is heel mooi en ze hebben een sportklas. Dan kun je na school gaan sporten."

"Mijn vriendinnen uit de klas hebben een ander schooladvies, havo/vwo, die gaan dus naar een andere school dan ik. Soms vind ik het niet zo leuk dat ze het steeds samen over andere scholen hebben. Ik hoop dat mijn schooladvies nog wordt aangepast als ik de Cito-toets goed maak."

"Ik heb niet echt zin om naar de middelbare school te gaan, want dan zit ik niet meer bij mijn vriendinnen in de klas en moet ik nieuwe vrienden maken. Dat lijkt me op een grotere school wel makkelijker. En een grote school is ook fijn omdat je dan meer ruimte hebt, want ik hou niet van stilzitten."

Barend Biekman: 'Om scholen te vergelijken heb ik een lijstje met plussen en minnen gemaakt' Beeld Eva Plevier
Barend Biekman: 'Om scholen te vergelijken heb ik een lijstje met plussen en minnen gemaakt'Beeld Eva Plevier

Barend Biekman (12), West
Schooladvies havo

Speelt basketbal en wil later iets doen met geschiedenis en maatschappijleer.

"Ik heb een stuk of tien scholen bezocht. Eigenlijk bijna alle scholen waar je havo kunt doen, maar niet in de Watergraafsmeer, de Bijlmer en Noord: dat is te ver fietsen. Mijn moeder zou het liefst zien dat ik naar het Cartesius ga, want dat is heel dichtbij en dat vindt zij veiliger."

"Om scholen te vergelijken heb ik een lijstje met plussen en minnen
gemaakt en kijk zo welke school in totaal het meeste punten heeft."

"Afstand telt ook mee. Het is niet belangrijk voor me naar welke school mijn klasgenoten of vriendjes gaan. Mijn klasgenoten vonden het Spinoza20First bijvoorbeeld geen leuke school, maar ik wel. Je kunt er een extra taal kiezen, zoals Chinees."

"Het is soms zo druk op een open dag dat je niet echt een indruk kan krijgen hoe het er echt is. Maar er lopen wel kinderen rond aan wie je vragen kan stellen. En ik kijk altijd in de leerboeken die er liggen. Of ik de sommen bijvoorbeeld al snap."

"Ik heb Havo De Hof op nummer één gezet. Het is nog een nieuwe school en daardoor niet zo groot. Alle kinderen kennen elkaar en dat geeft een fijne sfeer. Het is niet heel dichtbij maar ik kan wel makkelijk met tram 3. Op twee staat het Spinoza en op drie het Sint Nicolaaslyceum."

Fay Oelrich: 'Ik twijfelde wel over het gymnasium, want ik ben bang dat ik dan ga zakken' Beeld Eva Plevier
Fay Oelrich: 'Ik twijfelde wel over het gymnasium, want ik ben bang dat ik dan ga zakken'Beeld Eva Plevier

Fay Oelrich (12), Centrum
Schooladvies vwo

Wil later fotograaf, bioloog of lerares worden.

"Op de website van het 4e Gymnasium kon je een formulier downloaden en daarop bijhouden wat je leuk vindt op een school en wat je belangrijk vindt. Zo heb ik alle scholen cijfers gegeven. Ik vind het niet zo belangrijk of er speciale vakken zijn, maar wel of ik de sfeer op school fijn vind en ook of het een grote school is."

"Het lijkt me leuk om naar een heel grote school te gaan. Eerst voel je je klein, maar als je dan in de zesde zit, voel je je extra groot. Waar mijn vriendinnen heengaan telt een klein beetje mee, maar is niet het belangrijkste."

"Ik twijfelde wel over het gymnasium, want ik ben bang dat ik dan ga zakken. Liever ga ik naar een school waar je eerst in een havo/vwo-klas komt, zoals bij het Fons Vitae. Ik vind het wel spannend om naar de middelbare school te gaan, maar waar je uiteindelijk terechtkomt maakt vast niet heel veel uit; je krijgt het overal wel naar je zin."

"Uiteindelijk mag ik zelf kiezen waar ik heen wil, maar mijn ouders denken wel mee en geven advies. Mijn zus zit in de tweede van het Fons Vitae Lyceum, dus daar heb ik voorrang. Ik was daar op een lesjesmiddag en dat was heel leuk, dus ik zet het Fons Vitae op nummer één."

"Op nummer twee en drie staan toch het Barlaeus Gymnasium en het Vossius Gymnasium, omdat het gewoon heel leuke scholen zijn. Maar omdat ik voorrang heb, weet ik eigenlijk al zeker dat ik op het Fons Vitae kom."

4, 6 of 12 scholen

Sinds 2015 worden leerlingen op een middelbare school geplaatst via een systeem van loting en matching. Ze leveren een voorkeurslijst aan met op nummer één de school van hun voorkeur. Een computer wijst elke leerling een lotnummer toe. Leerlingen worden geplaatst in de volgorde van hun lotnummer.

Leerlingen met het advies vmbo-k vullen vier scholen in, bij vmbo-t wordt een lijst van zes scholen geadviseerd, havo- en vwo-leerlingen wordt aangeraden zelfs twaalf scholen op de lijst te zetten.

In 2016 werd 84 procent van de leerlingen op hun favoriete school geplaatst, ruim 95 procent op een school uit hun top drie en 97,3 procent uit de top vijf.

Uiteindelijk werden 37 leerlingen helemaal niet geplaatst op een school van hun voorkeurslijst. Ook dit jaar is er een kans dat dat gebeurt: er zijn simpelweg te veel leerlingen die naar dezelfde scholen willen. Op 5 april horen alle leerlingen de uitslag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden