IOC laat 271 Russische sporters toe tot Spelen

Aan de Olympische Spelen doen in totaal 271 Russische atleten mee. Aan de vooravond van de start van de Spelen in Rio de Janeiro heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) donderdagavond de lijst van 'schoon' verklaarde Russische sporters vrijgegeven.

Redactie
null Beeld epa
Beeld epa

Het besluit viel zo'n 24 uur voor de opening van de Zomerspelen in Brazilië. Rusland wilde 389 sporters naar de Spelen sturen.
De voorzitter van het Russische olympisch comité, Alexander Zjoekov zei donderdagavond: 'We hebben goed nieuws voor de fans van het Russische Olympische team. De meerderheid van de sporten is volledig toegelaten.'

Het IOC besloot onlangs geen collectieve schorsing over Rusland af te roepen, ondanks een schokkend rapport van het mondiale antidopingbureau WADA over een door de staat gedirigeerd dopingsysteem. Het was aan de internationale bonden om alle Russische atleten die zich voor Rio hadden gekwalificeerd door te lichten op hun dopingverleden of banden met het dopingsysteem.

'Hysterisch en politiek'
De bonden besloten daarop tot tot tientallen uitsluitingen, onder anderen van alle gewichtheffers uit Rusland. Het IOC heeft echter het laatste woord. De organisatie benoemde een driekoppige jury die alle besluiten van de bonden nog eens doorlichtte en donderdag met een eigen oordeel naar buiten kwam. De internationale atletiekfederatie IAAF had Rusland eerder al geschorst en uitgesloten van deelname aan de Spelen, vanwege een grootschalige dopingaffaire.

De opsteller van het geruchtmakende dopingrapport reageerde voorafgaand aan de IOC-uitspraak al geërgerd over de gang van zaken. Het hele debat voorafgaand aan de Olympische Spelen is 'niet eerlijk' en in mijn opinie zelfs 'hysterisch en politiek', zei Richard McLaren in een interview met de Britse krant The Guardian.

Omwisselen van monsters
Het Internationaal Olympisch Comité en de internationale sportbonden gaan volledig voorbij aan de bevindingen in zijn rapport over het door de Russische staat opgezette systematische dopingsprogramma, meent McLaren. De hele discussie gaat nu over individuele atleten die mogelijk doping hebben gebruikt terwijl dat nooit de opzet van McLarens onderzoek is geweest.

'Mensen hebben verkeerd begrepen wat er in het rapport stond, vooral het IOC en de internationale federaties. Ik heb het werk niet gedaan om te zien welke atleten doping gebruikten en wat ze hebben gebruikt ... Het rapport ging over door de staat gesponsorde doping, manipulatie van resultaten, het omwisselen van monsters, voorbereiding van witwaspraktijken voor Londen 2012.' Het IOC heeft volgens McLaren ook nooit contact met hem of zijn team opgenomen om te praten over de uitkomsten. 'We hebben een eerlijk en feitelijk debat nodig over wat er aan de gang is.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden