Inzien adoptiedossiers voortaan gratis

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) wil geadopteerden tegemoetkomen die met grote vragen zitten over hun afstamming en op zoek zijn naar hun ouders in het land van herkomst.

Minister Sander Dekker.Beeld anp

Als adoptiedossiers worden beheerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid dan kunnen geadopteerden deze voortaan kosteloos inzien. Ook krijgt de stichting FIOM, die helpt bij vragen over afstamming, een subsidie om voorlichting te geven en vragen te beantwoorden van geadopteerden en hun adoptieouders.

Het gratis inzien van dossiers geldt alleen voor geadopteerden die naar Nederland zijn gekomen via inmiddels opgeheven organisaties die een vergunning hadden om te bemiddelen bij adoptie. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft het beheer van deze dossiers overgenomen.

Babyfarms in Sri Lanka
Tot ver in de jaren tachtig was adoptie uit het buitenland niet aan veel regels gebonden. Het is daarom vaak niet eenvoudig om aanknopingspunten te vinden in een zoektocht. "Het is van belang te beseffen dat de adopties in een andere tijdgeest plaatsvonden en de dossiervorming destijds minder zorgvuldig plaatsvond dan nu het geval is,'', aldus Dekker.

Vorig jaar berichtte het tv-programma Zembla dat Sri Lanka bijvoorbeeld erkent dat er in de jaren tachtig 'babyfarms' waren in het land. Dat waren plekken waar vrouwen zwanger werden gemaakt om aan de vraag naar adoptiekinderen te voldoen. Er werd ook geknoeid met de identiteit van ouders en kinderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden