Inzet 'mosquito' moet mogelijk blijven

DEN HAAG - Het CDA vindt dat minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst moet zorgen dat gemeenten de zogeheten mosquito kunnen blijven inzetten tegen overlast van hangjongeren. De mosquito verspreidt een irritant hoge pieptoon die alleen jongeren (tot een jaar of 25) zouden kunnen horen.

Ter Horst zei onlangs dat de mosquito strijdig lijkt met diverse grondrechten, dat de rechter gemeenten daarom zal terugfluiten en dat zij de wet niet wil aanpassen om dat te ondervangen. Ze vindt de mosquito onwenselijk en onnodig, omdat er genoeg andere middelen zijn om overlast van hangjongeren te bestrijden.

Maar CDA-Kamerlid Coskun Çörüz is enthousiast over de mosquito. Woensdag zal hij Ter Horst vragen in een wet te 'borgen' dat gemeenten daarmee de overlast van hangjongeren kunnen bestrijden. Çörüz pleit er zelfs voor mobiele mosquito's in te zetten tegen rellen. De grondwettelijke bezwaren die Ter Horst zie, noemt hij 'koudwatervrees'. Hij betreurt het ook dat Ter Horst niet duidelijker is, want verbieden wil zij de mosquito ook niet. ''Gemeenten hangen ook niet zomaar een mosquito op.'' Ook PvdA-Kamerlid Attje Kuiken stelt vast dat '105 gemeenten de mosquito gebruiken, met positieve effecten'. Zij wil vooral 'wildgroei' en 'willekeur' voorkomen. Mits tijdelijk en zorgvuldig mogen gemeenten de mosquito blijven inzetten, vindt zij.

Toch hoeft Ter Horst van haar niet met een wettelijke regeling te komen. Kuiken acht de kans klein dat een gemeente wordt teruggefloten. Ook VVD-Kamerlid Laetitia Griffith denkt er zo over. Ook zij verwacht niet dat een rechter zal oordelen dat de mosquito de 'lichamelijke integriteit' of bewegingsvrijheid van hangjongeren geweld aandoet. De SP is fel tegenstander van de mosquito. Deze week werd in de Piet Mondriaanstraat in Amsterdam Slotervaart een mosquito in gebruik genomen. (HET PAROOL)

Ter Horst zei onlangs dat de mosquito strijdig lijkt met diverse grondrechten, dat de rechter gemeenten daarom zal terugfluiten en dat zij de wet niet wil aanpassen om dat te ondervangen. Foto ANP/Robert Vos Beeld
Ter Horst zei onlangs dat de mosquito strijdig lijkt met diverse grondrechten, dat de rechter gemeenten daarom zal terugfluiten en dat zij de wet niet wil aanpassen om dat te ondervangen. Foto ANP/Robert Vos
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden