Inzet chemicaliën onder water tegen olielek

WASHINGTON - Amerikaanse functionarissen hebben het gebruik goedgekeurd van controversiële chemicaliën op grote diepte in de strijd tegen de gigantische hoeveel wegstromende olie in de Golf van Mexico. Het chemische product zal onder water vlakbij het lek in de oliestroom worden gespoten.

Meer dan 4 miljoen liter chemicaliën is al op het wateroppervlak gespoten om de olie af te breken in kleinere deeltjes, zodat er geen dikke drab overblijft waarin dieren en planten stikken.

De chemicaliën op een diepte van anderhalve kilometer direct in de oliestroom spuiten ''kan een betere optie zijn, omdat er een minder grote hoeveelheid chemicaliën nodig is dan wanneer je het op het oppervlakte spuit'', aldus een bevelvoerder van de Amerikaanse kustwacht.

Activisten
Milieuactivisten vrezen dat er door de chemicaliën een soort giftige soep ontstaat die ecosystemen vernietigt. Bevelhebber Mary Landry erkent dat de optie niet ideaal is, maar dat het een kwestie is van kiezen tussen twee kwaden. ''We proberen de gevolgen voor het milieu echt zoveel mogelijk te beperken.''

Behalve het bespuiten met chemicaliën is ook een deel van de groeiende olievlek in brand gestoken. Verder is er inmiddels ruim 20 miljoen liter oliehoudend water van het oppervlakte afgeroomd. Deze operaties kunnen alleen plaatsvinden onder rustige weersomstandigheden. Robots kunnen chemicaliën onder water echter ook inspuiten bij ruig weer.

Een door de Britse oliemaatschappij BP geleased booreiland zonk op 22 april, circa 80 kilometer uit de kust van de Amerikaanse staat Louisiana. Wetenschappers schatten dat er dagelijks grofweg 11 miljoen liter olie uit het lek stroomt. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden