Inzamelingsactie in Amsterdam voor Bosnië

Bosnische Nederlanders in Amsterdam zamelen spullen in voor de slachtoffers van de watersnoodramp in hun thuisland. Het zaaltje van de Bosnische vereniging in West is afgeladen met dozen en vuilniszakken met ingezamelde spullen, maar het ontbreekt nog aan geld voor transport.

Beeld Niraja van Dijk

Volgens Munevera Curovaç, voorzitter van de Bosnische vereniging in Amsterdam, onderschatten veel Nederlanders de ramp in de Balkan. De overstromingen hebben al zeker 40 levens geëist en het einde van de heftige regenval lijkt nog niet in zicht. 'Mensen in Bosnië zijn net hersteld van de oorlog, en nu verliezen ze weer alles,' vertelt Curovaç.

In het land is vooral behoefte aan melkpoeder, water, dekens, kleding en medicijnen voor de evacués. Curovaç staat echter machteloos. Door een gebrek aan geld en ingewikkelde douaneformaliteiten kunnen de ingezamelde goederen vooralsnog niet naar Bosnië. 'We hadden eigenlijk gehoopt dat de Nederlandse overheid ons daarbij zou helpen, maar die laten het vooralsnog afweten,' zegt de voorzitter. 'Twee mensen zijn inmiddels zelf maar met een busje vol goederen richting het land vertrokken.'

Hulpactie
Niet alleen in Amsterdam worden er spullen ingezameld. Het Platform BiH, een overkoepelende organisatie van alle Bosnische verenigingen en Bosnische Nederlanders, zette in een korte tijd de hulpacatie HelpBosnie.nl op touw. In onder andere Rotterdam, Den Haag, Tilburg en Arnhem zijn er inzamelacties gestart.

Volgens Naida Ribic, die de landelijke hulpactie coördineert, vertrekt morgen een eerste vrachtwagen vol met hulpgoederen vanuit Tilburg naar Sarajevo. Een tweede vrachtauto maakt de reis later in de week. De Bosnische gemeenschap heeft vanochtend het ministerie van Buitenlandse Zaken verzocht een hulpvliegtuig beschikbaar te stellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden