Inwoners Zuid blijven strijden tegen omstreden videokunstwerk

Inwoners van Zuid kwamen dinsdagavond bijeen op een informatieavond over een omstreden kunstwerk. 'Het is wachten op de eerste keer dat een kind van een betonblok valt.'

Hannah Hamans en Patrick Meershoek
Teleurgestelde bewoners bij de bijeenkomst Beeld Het Parool/ Jean-Pierre Jans
Teleurgestelde bewoners bij de bijeenkomstBeeld Het Parool/ Jean-Pierre Jans

Met knipperende fietslampjes waren de tegenstanders naar de bewonersavond gekomen om te protesteren tegen de plaatsing van het videokunstwerk Westland Wells op de Theophile de Bockstrook. 'Geen video, geen beton, geen Westland Wells' stond er op de bordjes die bij de ingang van het zaaltje in scholengemeenschap De Bockesprong werden uitgedeeld.

Ook aanwezig, want zeker in Zuid vraagt een informatieavond over kunst in de publieke ruimte om extra maatregelen: twee uit de kluiten gewassen politiemannen en een glimmend espressowagentje met de heerlijkste koffie die gratis werd verstrekt.

Meer dan honderd bezwaarschriften ontving het stadsdeel naar aanleiding van het voornemen om het kunstwerk van Femke Schaap een plek te geven op de groenstrook. Een onafhankelijke bezwaarschriftencommissie hield alle bezwaren tegen het licht, en concludeerde eind vorige maand dat er in elk geval juridisch geen reden was om de video-installatie niet te plaatsen.

Bezwaren
De bewonersavond was bedoeld om de buurt een toelichting te geven op het besluit om de plannen door te zetten, maar het bleek al snel ook een avond waarop de tegenstanders konden aangeven waarom zij de komst van Westland Wells helemaal niet zien zitten. De bezwaarschriftencommissie had die baaierd van bezwaren klaarblijkelijk niet kunnen wegnemen.

Het verlies van groen kwam ­geregeld voorbij, en de ­aantrekkingskracht van de objecten op ­hangjongeren en graffiti-artiesten. Een mevrouw vertelde dat de visstal, de bloemenstal en de brievenbus al waren beklad, en sprak de verwachting uit dat het kunstwerk met zijn betonnen onderdelen verder zou bijdragen aan wat zij de vernieling van de stad noemde.

In een kort en spaarzaam moment van eensgezindheid omschreef ook stadsdeelvoorzitter Sebastiaan Capel graffiti als terreur, en hij vertelde dat er extra geld was vrijgemaakt om het kunstwerk schoon te houden. ­Typisch Zuid was een andere mevrouw die de zaal vervolgens wees op de juiste plaats van de klemtoon bij het gebruik van het woord graffiti, omdat we tot dan toe over de gravity (zwaartekracht) hadden gesproken.

Uitkomst
Eveneens typisch Zuid was de beschaafde maar onaangename manier om het bestuur persoonlijk aansprakelijk te stellen voor de gevolgen van het omstreden besluit. "Het is wachten op de eerste keer dat een kind van een betonblok valt," zei een keurige man in pak. "We hebben hier met z'n allen de stadsdeelvoorzitter horen zeggen dat het veilig is. Het staat op papier."

Het zal vast ook betrokkenheid bij de buurt zijn, maar het illustreert toch vooral een ijzeren wil om ten koste van alles zijn zin door te drijven. Als de schepping van de wereld in Zuid was begonnen, waren de werkzaamheden op dag twee stilgelegd na de ontvangst van een aangetekende brief van een advocaat.

Ook de kwestie Westland Wells zal worden voorgelegd aan de rechter. Capel maakte dinsdagavond bekend dat een advocaat namens een van de ­omwonenden heeft laten weten beroep te zullen aantekenen tegen het besluit. Het stadsdeel is bereid te wachten op de uitkomst van de procedure, maar geeft aan snel te willen starten met de plaatsing van het kunstwerk.

Het videokunstwerk Beeld Femke Schaap
Het videokunstwerkBeeld Femke Schaap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden