Inwoners westen VS opgeschrikt door meteoor

Een vuurbal in de lucht die een luide explosie veroorzaakte, is zondagochtend zichtbaar geweest boven een groot deel van de Amerikaanse staten Nevada en Californië. Het verschijnsel deed woningen op hun grondvesten schudden en leidde tot een stroom telefoontjes naar de hulpdiensten.

Redactie
Fotomontage van een meteoor. Beeld Thinkstock
Fotomontage van een meteoor.Beeld Thinkstock

Wetenschappers zeggen dat het gaat om een meteoor. In Californië was het verschijnsel zondagochtend rond 8 uur (lokale tijd) waarneembaar. Inwoners die het niet zagen, maar dachten een aardbeving te voelen, sloegen meteen alarm.

Uit beide staten kwamen berichten van mensen die een uiterst heldere lichtstreep aan de lucht hadden gezien. De meldingen waren afkomstig uit een gebied dat zich uitstrekt over bijna 1000 kilometer, van Reno en Las Vegas in Nevada tot San Francisco, Bakersfield en Sacramento in Californië.

Buitengewoon helder
'Zonder twijfel ging het om een meteoor', aldus Robert Lunsford van de American Meteor Society. Het fenomeen doet zich vrijwel dagelijks voor, maar blijft meestal onopgemerkt doordat het gebeurt boven onbewoond gebied of doordat het daglicht het zicht erop verhindert. Lunsford: 'Deze was, ondanks het daglicht, buitengewoon helder.'

Volgens Lunsford produceren meteoren maar zelden geluid. Dat gebeurt alleen als ze intact blijven tot betrekkelijk dicht boven het aardoppervlak. Meestal vallen ze uiteen terwijl ze tot de stratosfeer doordringen. Hoewel de meldingen gisteren uit een groot gebied afkomstig waren, zegt een medewerker van de sterrenwacht aan de Universiteit van Nevada dat de meteoor vermoedelijk 'maar een klein beetje groter is geweest dan een wasmachine'.

Nieuw-Zeeland
Begin deze maand kwamen meldingen van hetzelfde verschijnsel uit een groot deel van Nieuw-Zeeland, eveneens bij daglicht. Daar ging het evenwel niet gepaard met een luide knal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden