Update

Inwoners New Orleans moeten weg nu orkaan nadert

HAVANA/NEW ORLEANS, - Orkaan Gustav, die in het Caribisch gebied ruim tachtig levens heeft geëist, heeft zondag de olierijke Golf van Mexico bereikt na over het westelijke deel van Cuba te zijn geraasd. Terwijl hij zijn pad vervolgt naar de kust van de Verenigde Staten is Gustav bezig toe te nemen tot een storm in de vijfde categorie, met windsnelheden die kunnen oplopen tot 250 kilometer per uur. De inwoners van New Orleans kregen zaterdagavond te horen dat ze de stad de volgende dag moesten verlaten.

Het Amerikaanse orkaancentrum in Miami heeft een orkaanwaarschuwing doen uitgaan voor een lengte van 805 kilometer kustlijn van Texas tot Florida. Dat houdt in dat de orkaan hier de komende 24 uur kan toeslaan. In New Orleans waren, met de verwoestingen van orkaan Katrina van drie jaar geleden nog vers in het geheugen, de evacuaties zondag in volle gang.

Burgemeester Ray Nagin van New Orleans heeft alle inwoners opgedragen de stad te verlaten. Wie deze evacuatieplicht niet nakomt kan worden gearresteerd. Aangezien de dijken sinds Katrina toesloeg nog niet volledig zijn hersteld, zou een voltreffer van Gustav wel eens voor net zulke verwoestingen kunnen zorgen.
Zaterdag ging Gustav bij het plaatsje Los Palacios in de regio Pinar del Rio, bekend om de tabaksteelt, in Cuba aan land. Driehonderdduizend Cubanen waren geëvacueerd voordat rukwinden tot 220 kilometer per uur telefoonpalen en fruitbomen neerhaalden, ramen deden sneuvelen en tinnen daken van huizen afrukten.

Hoewel het grootste deel van het westen van Cuba te kampen kreeg met windstoten van orkaankracht, leek de schade toch mee te vallen. Op het eiland De la Juventud raakten veel mensen gewond, maar doden werden niet gemeld. De staatsradio liet weten dat de schade in Havana gering was. Zondag keerden mensen alweer terug naar hun huizen.

Oliemarkt in rep en roer
Gustav heeft ook de oliemarkt in rep en roer gebracht. De meeste medewerkers van boorplatforms in de Golf van Mexico zijn inmiddels geëvacueerd, waardoor de olieproductie in het gebied nagenoeg stil is komen te liggen. Amerikanen bemerkten vrijdag aan de pomp al een prijsstijging, die naar verwachting de komende dagen verder door zal zetten.

New Orleans probeert er ondertussen alles aan te doen om een ramp als die van drie jaar geleden, waarbij 1600 doden vielen, te vermijden. Naar schatting een miljoen mensen verlieten de stad zaterdag reeds vrijwillig, maar niet iedereen is van plan huis en haard te verlaten. In de chaos die ontstond na de verwoestingen van Katrina braken massale plunderingen uit, die slechts door de inzet van het leger een halt konden worden toegeroepen. Om te voorkomen dat hun huis wordt geplunderd weigeren sommige bewoners nu te vertrekken. De plaatselijke wapenhandel vaart wel bij de situatie. Een wapenverkoper zei dat zijn omzet de afgelopen dagen is verdubbeld.

De Republikeinse presidentskandidaat John McCain zei zaterdag dat de conventie van zijn partij mogelijk verzet moet worden. Die conventie moet maandag in Minnesota van start gaan, ongeveer op hetzelfde moment dat Gustav aan land komt. President George Bush heeft al laten weten dat hij door Gustav maandag waarschijnlijk niet naar de conventie kan komen. (AP)

Buregemeester Ray Nagin van New Orleans geeft een persconferentie. Hij heeft alle inwoners opgedragen de stad te verlaten. Foto EPA/David Rae Morris Beeld
Buregemeester Ray Nagin van New Orleans geeft een persconferentie. Hij heeft alle inwoners opgedragen de stad te verlaten. Foto EPA/David Rae Morris
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden