Inwoners en mkb gaan de 'kneiterlinkse' ambities betalen

Een huwelijk, ontheffing of evenementenvergunning wordt volgend jaar honderden euro's duurder. Het zijn de inwoners en kleine ­ondernemers die de keuzes van de 'kneiterlinkse' coalitie als eerste voelen.

Een horecavergunning met terras wordt €626 duurder Beeld ANP
Een horecavergunning met terras wordt €626 duurderBeeld ANP

Toegegeven, het budgethuwelijk blijft met een prijsstijging van slechts 5,60 euro tot 166 euro, best betaalbaar. Wie van het burgerlijk huwelijk echter een feestje wil maken, moet in 2019 ­beduidend dieper in de buidel tasten. Een huwelijk op het stadhuis wordt 249 euro duurder, een stijging van 47 procent.

De ambtenaar van de burgerlijke stand 's avonds naar een ­externe locatie laten komen voor de plechtigheid, stijgt zelfs met 306 euro naar 959 ­euro, geregistreerd partnerschap idem. Ook de prijs van uittreksels uit de gemeentelijke basisadministratie en andere officiële verklaringen gaat tussen de 31 en 65 procent omhoog, uitgezonderd de verklaring omtrent gedrag.

Bij de middenstand zijn het vooral cafébazen en transporteurs die de prijsverhogingen die zijn afgesproken in het coalitieakkoord, gaan voelen. Het bijschrijven van een nieuwe leidinggevende op de horeceavergunning, een van de meest voorkomende aanvragen bij de gemeente, wordt 50 procent duurder.

In totaal moet het verhogen van de tarieven 6,4 miljoen euro extra opleveren. Het grootste ­bedrag wordt opgebracht door bedrijven, zoals verhuizers, die een ontheffing nodig hebben om door de milieuzone te rijden, of ergens tijdelijk te parkeren.

Ook museale bussen en historische legervoertuigen moeten vanaf volgend jaar 230 euro afdragen om de stad in te mogen.

Armoedegelden
De tariefverhogingen bij burger­zaken komen bovenop andere stijgingen van de lokale lasten in 2019. Zo gaat de ozb met 2 procent plus inflatie omhoog. De afvalstoffenheffing stijgt met 11 procent, wat neerkomt op 50 euro voor een gezin.

Gezamenlijk brengen de Amsterdammers volgend jaar ruim 26 miljoen euro extra op, geld dat nodig is om de ambities van GroenLinks, D66, PvdA en SP te betalen.

Vooral de extra armoedegelden en de opvang van uitgeprocedeerden en statushouders zijn duur. De verduurzaming van de stad wordt vooral bekostigd uit de hogere grond­opbrengsten.

Toeristenbelasting
De gemeente kan extra inkomsten ­alleen via de inwoners en het mkb verdienen, omdat de grote bedrijven, die het meest profiteren van het succes van de stad, aan het rijk belasting betalen.

De hospitalitybranche krijgt de komende jaren wel te maken met een fors hogere toeristenbelasting, maar dat berekenen de hoteliers ­direct door naar de toeristen zelf, waardoor zij die tax niet zelf in de portemonnee voelen. De reclamebelasting wordt pas per 2020 herin­gevoerd.

Documenten als rijbewijzen en paspoorten stijgen slechts 3 procent in prijs, omdat het rijk die tarieven vaststelt. Wel verdwijnt de 'boete' bij het aanvragen van een vervangend rijbewijs na verlies of diefstal. Overigens zijn zelfs na deze ronde prijsverhogingen nog lang niet alle gemeentelijke diensten kostendekkend.

Grote stijgers

(meerkosten in euro's)

Splitsingsvergunning pand €759
Horecavergunning met terras €626
Evenementenvergunning meer dan 10.000 bezoekers €6000
Burgerlijk huwelijk op locatie €306

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden