Inwoners Amsterdam ervaren minder drugsoverlast

Inwoners van Amsterdam hebben vorig jaar minder overlast ervaren van drugsgebruik of drugshandel in de buurt.

ANP/Het Parool
null Beeld anp
Beeld anp

Van alle inwoners van 15 jaar en ouder in de hoofdstad gaf 6,5 procent aan met dit soort overlast te kampen, tegenover 7,3 procent in 2013.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag op basis van de CBS-Veiligheidsmonitor, een jaarlijkse enquête waarin deelnemers worden bevraagd over zaken als overlast in de buurt, veiligheidsbeleving, slachtofferschap van criminaliteit en tevredenheid over de politie en preventie. Het gaat daarbij om steden waar meer dan 70.000 mensen wonen.

Van alle 70.000-plusgemeenten gaf 5 procent van de bevolking aan drugsoverlast te hebben ervaren in 2016. Dat is volgens het CBS 2 procent hoger dan het landelijk gemiddelde.

Roosendaal
In de top zes van gemeenten waarvan de inwoners veel drugsoverlast ervoeren staan Roosendaal, Rotterdam en de vier grootste Limburgse steden Maastricht, Venlo, Sittard-Geleen en Heerlen. In Roosendaal gaf 13,1 procent van de bevolking aan last te hebben gehad van drugsgebruik en -handel, in de andere gemeenten 8 tot 10 procent.

Uit de Veiligheidsmonitor blijkt dat de overlast in Maastricht wel een stuk is verminderd in de afgelopen jaren. Tussen 2013 en 2016 halveerde het percentage Maastrichtenaren dat aangaf veel overlast te hebben van drugsgebruik of drugshandel in de buurt, van 20 naar 10.

In Sittard-Geleen verdubbelde daarentegen de ervaren overlast in deze periode van 5 naar 10 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden