Inwoneraantal Amsterdam bovengemiddeld gegroeid

Terwijl de bevolking krimpt aan de randen van Nederland, neemt het aantal inwoners in Noord-Holland juist toe. In de grote vier steden, waaronder Amsterdam, groeide de bevolking bovengemiddeld, met ongeveer 1,5 procent.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de voorlopige bevolkingscijfers van 2015. De Amsterdamse bevolking groeide vorig jaar met 12.367 inwoners, de grootste toename sinds 2002.

Ruim een kwart van de Nederlandse gemeenten zag het aantal inwoners vorig jaar juist dalen. In 2014 ging het nog om bijna 40 procent, in 2013 om bijna de helft.

Bevolkingskrimp speelt vooral in Limburg, Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Zeeland. Zo hebben Bellingwedde (Groningen) en Vlieland (Friesland) 2 procent minder inwoners. De bevolking groeit juist in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant. Blaricum en Oostzaan groeiden nog harder dan Amsterdam, deze plaatsen kregen in een jaar tijd 3 procent meer inwoners.

Net geen 17 miljoen
Vorig jaar zijn naar verhouding veel mensen overleden en werden relatief weinig baby's geboren. Door 'natuurlijke aanwas' (geboorten min overlijdens) groeide de bevolking met ongeveer 22.000 mensen. Dat is het laagste aantal sinds 1871.

In bijna de helft van de gemeenten zijn er meer mensen overleden dan er werden geboren. Ook dat speelt vooral aan de rand van het land. In gereformeerde gemeenten als Urk, Staphorst, Reimerswaal en Barneveld was er wel veel natuurlijke aanwas.

Nederland telt momenteel net geen 17 miljoen inwoners. Dat is een half procent meer dan een jaar geleden. Dat er veel minder gemeenten zijn die krimpen, wordt veroorzaakt door de komst van vluchtelingen en andere immigranten, zegt het CBS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden