Update

'Invoering wietpas Amsterdam in overleg met gemeente'

'De wietpas komt er sowieso in Amsterdam.' Dat zei staatssecretaris van Justitie Fred Teeven dinsdag in het AT5-programma 'Amsterdam Kiest'. 'Het is Rijksbeleid, maar het aanpassen van de invoering aan lokale wensen staat sinds dit jaar in ons verkiezingsprogramma', verklaart de VVD-politicus.

Fred Teeven.Beeld anp

Dat houdt in dat de wietpas in overleg met de gemeente wordt ingevoerd in Amsterdam. Teeven zegt samen met het stadsbestuur te willen kijken naar de fasen waarin de pas wordt ingevoerd, de hoeveelheid coffeeshops die open kunnen blijven en hoeveel afstand er tot de scholen moet zijn. 'Daar gaan we met gezond verstand naar kijken.'

Burgemeester Van der Laan reageert tevreden op de opmerkingen van Teeven. 'Wij zien daarin de bevestiging van het goede overleg dat we al maanden met het rijk voeren over de kwestie,' laat zijn woordvoerder aan Het Parool weten.

Amsterdam is vanaf het begin fel tegenstander van de wietpas, maar staat wel achter de doelstelling van Teeven om zware criminaliteit in coffeeshops te bestrijden en jongeren te weren, zegt de woordvoerder. 'We zijn het niet eens met de oplossingen. De wietpas veroorzaakt meer problemen dan hij oplost. We hebben betere alternatieven op tafel gelegd.' Welke dat zijn, wil hij nog niet zeggen.

'Overheid pleegt misdrijf'
Ook topadvocaat Gerard Spong is tegen invoering van de wietpas. In een interview met Het Parool zegt hij vandaag dat de overheid een misdrijf pleegt door de pas in te voeren. Vanavond presenteert de advocaat een boek over het 'hypocriete' coffeeshopbeleid.

'Met de wietpas helpt de overheid actief mee met het opzetten van een systeem om softdrugs te verstrekken. Dat is heel iets anders dan gedogen, wat de overheid tot nu toe deed', stelt Spong. Hij vervolgt: 'De overheid zegt nu heel hypocriet: u krijgt een pas om een strafbaar feit te plegen. En de overheid vraagt burgers om mee te werken aan het creëren van bewijs tegen henzelf, want ook al worden softdrugs gedoogd, het gebruik blijft strafbaar.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden