Invoering van ov-chipkaart doorgezet

DEN HAAG - De vervoerbedrijven zetten de invoering van de ov-chipkaart door. Hoewel een eerste laag van de beveiliging vorig jaar ten prooi viel aan Duitse hackers, komt de opvolger van de strippenkaart er gewoon.Volgens een rapport van TNO zijn de risico's 'beheersbaar'. Fabrikant Trans Link Systems, waarin de grootste ov-bedrijven samenwerken, ziet dan ook geen aanleiding om de koers, die erop is gericht de ov-chipkaart begin volgend jaar in te voeren, te veranderen.

De 'wegwerpversie' zonder tegoed is weliswaar onbeveiligd, maar voor de échte persoonsgebonden ov-chipkaart geldt dat de beveiliging nog tenminste 'enkele jaren' afdoende is. Een hacker moet zo veel inspanningen verrichten, dat fraude niet lonend is. Zo kan hij maximaal twee dagen een gekraakte kaart gebruiken. Wel beveelt TNO aan om binnen circa twee jaar de gebruikte Mifare 4k Classic-chip te vervangen door een beter beveiligd exemplaar.

Staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer benadrukte vanmorgen bij de presentatie van een 'aanvalsplan' voor de ov-chipkaart dat ze de strippenkaart niet afschaft tot de veiligheid op orde is. Ook laat ze de bevindingen van TNO voor april nog eens toetsen door onafhankelijke deskundigen.

Met het aanvalsplan neemt Huizinga meer verantwoordelijkheid voor de ov-chipkaart op zich. Dat moest ze de Tweede Kamer vorige maand beloven toen ze zwaar onder vuur was komen te liggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden