Invoering sleepwet uitgesteld tot 1 mei

De invoering van de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv) wordt uitgesteld tot 1 mei 2018.

ANP
null Beeld anp
Beeld anp

Dat zeggen Haagse bronnen, na berichtgeving door Nieuwsuur en NRC Handelsblad.

De Wiv, in de volksmond inmiddels de 'sleepwet', zou per 1 januari van kracht worden. Het duurt echter langer om kandidaten te selecteren voor de zogeheten Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB). Deze commissie moet vooraf bekijken of de inzet van bevoegdheden als het onderscheppen van internetverkeer rechtmatig is. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) zal het uitstel woensdag bekendmaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Om de 'sleepwet of 'aftapwet' is veel te doen. De nieuwe wet geeft inlichtingendiensten onder meer ruimere bevoegdheid om data te onderscheppen op de kabel. Tegenstanders vrezen dat de privacy in het geding komt, omdat het mogelijk wordt om grote hoeveelheden data te verzamelen.

Woensdag maakt de Kiesraad bekend of en wanneer er een raadgevend referendum over de wet komt. Om het referendum mogelijk te maken zijn ruim 400.000 handtekeningen verzameld. Aan de Kiesraad om te oordelen of er genoeg geldige steunbetuigingen zijn. Als dat het geval is, wordt het referendum naar verwachting in maart gehouden, gelijktijdig met de gemeenteraadsverkiezingen

Lees ook: Wat houdt de omstreden 'sleepwet' precies in?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden