Plus

Invoelende Slob stelt basisschoolleraren teleur

Onderwijsminister Slob loste woensdag een schuld in. Hij ging in gesprek met boze basisschoolleraren. Die bleven met een flinke kater achter. Een nieuwe staking is volgende maand onafwendbaar.

Leraren in gesprek met minister Arie Slob over werkdruk en salaris. Beeld ANP
Leraren in gesprek met minister Arie Slob over werkdruk en salaris.Beeld ANP

Het eerste dat zo'n 450 boze juffen en meesters, verzameld in de Afas Live, uit de mond van minister Arie Slob horen is meteen een teleurstelling. "Ik vind het ontzettend gaaf - om de woorden van premier Rutte te gebruiken - om hier met jullie te praten, maar meer geld kan ik jullie niet geven."

Voor docent Martin Bootsma van de Alan Turingschool in Amsterdam is dat meteen het laatste wat hij hoort. Hij kwam voor meer geld. Geld om de lonen van basisschoolleraren gelijk te trekken met die van docenten op de middelbare school. Nu dat er niet komt, vertrekt hij subiet. "Dit is alleen maar poppenkast."

Esther de Vries, leraar op IKC Zeven Zeeën in Amsterdam-Noord, blijft wel. Ze is strijdbaar; noem het getergd. "Kom op, we zijn realistisch. Ik wist ook wel dat hij hier niet met een zak geld het podium op zou komen. Maar ik vind wel dat wij er moeten staan om een signaal te geven: zo kan het écht niet meer."

Begrip
Nee, een makkelijke middag is het niet voor Slob, net een maand minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs, al is dat hem niet aan te zien. Ontspannen zit hij op een barkruk op een podium, omringd door docenten die hem kritische vragen stellen. In de zaal zitten nog meer leraren, die stukje bij beetje steeds minder braaf en meer luidruchtig worden. "U mag mij wegjoelen als ik pretendeer dat ik wél meer geld ga regelen."

In plaats van geld heeft hij begrip meegenomen. Zijn reacties op al die basisschooldocenten, die langzaam hun geduld verliezen, zijn invoelend. Slob is 'geraakt' of 'zeer geraakt' vindt het 'heftig' en benadrukt 'veel respect' te hebben voor het werk dat de meesters en juffen doen. Juf De Vries slaakt een diepe - en geërgerde - zucht. "Ach, hou toch op. Zeker als je het zo vaak herhaalt, wordt het ongeloofwaardig."

In plaats van geld heeft Slob begrip meegenomen. Beeld ANP
In plaats van geld heeft Slob begrip meegenomen.Beeld ANP

De leraren hebben ook heus 'respect' voor Slob, die zich met een onpopulaire boodschap in het hol van de leeuw waagt. En tuurlijk vinden de leraren het fijn dat Slob begrip toont. Maar ze kopen er weinig voor. Niels Lover is sinds kort directeur van een school in Heerhugowaard. De werkdruk is hoog, het ziekteverzuim ook. "Ik heb geen invallers meer. Het is geen vijf voor twaalf, maar kwart over twaalf."

Dividentbelasting
De lobby van de leerkrachten, die al negen maanden duurt, werd wel gehoord. In het regeerakkoord werd extra geld vrijgemaakt voor het basisonderwijs: 270 miljoen euro voor een salarisverhoging en 450 miljoen om de werkdruk te drukken. Dat is minder dan de 1,4 miljard euro die de sector eist om bijvoorbeeld de lonen van leraren in het primair onderwijs op het niveau te brengen van hun collega's in het voortgezet onderwijs.

Juf Martijntje Koomen, die les geeft binnen dezelfde onderwijsstichting als Lover, vindt dat het vooral líjkt alsof docenten iets hebben gekregen. "In de praktijk komt dat neer op twee uur een klassenassistent per school per week. Als je dat verdeelt over de groepen, heb ik straks misschien een kwartiertje waarin ik naar de wc kan ofzo. Je ziet dat geld bijna niet terug."

Een oplossing hebben de docenten wel en die heet dividendbelasting. De belasting voor bedrijven wil het kabinet afschaffen en dat kost 1,4 miljard. Schooldirecteur Lover: "Laat dat nou precies het bedrag zijn wat wij nodig hebben."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden