Invloed Taliban neemt weer toe

Richard Holbrooke: ''Niet iedereen in Afghanistan had de mogelijkheid te stemmen, maar verkiezingen houden onder deze omstandigheden is zeer dapper. Dus laten we eerst afwachten wat er gebeurt alvorens conclusies te trekken.'' Foto EPA Beeld
Richard Holbrooke: ''Niet iedereen in Afghanistan had de mogelijkheid te stemmen, maar verkiezingen houden onder deze omstandigheden is zeer dapper. Dus laten we eerst afwachten wat er gebeurt alvorens conclusies te trekken.'' Foto EPA

KABOEL - De Taliban zijn in bijna heel Afghanistan aanzienlijk vertegenwoordigd. Dat blijkt uit een rapport van de internationale denktank ICOS. Uit de gegevens van de International Council on Security and Development blijkt dat de Taliban actief zijn in zeker 97 procent van het land.

Gebaseerd op het aantal gemelde incidenten sinds januari 2009, komt ICOS tot de conclusie dat de Taliban zeer actief zijn in tachtig procent van het land. De Taliban laten zich in nog eens zeventien procent van het land geregeld zien.

Vorig jaar stelde ICOS bij een zelfde onderzoek nog vast dat de Taliban permanent aanwezig zijn in 72 procent van het land en daarbij ook actief waren in nog eens 21 procent.

De Taliban lijken vooral in het noorden hun activiteiten uitgebreid te hebben. Provincies zoals Balkh en Koendoez werden tot voor kort nog als veilig bestempeld. ''In het noorden is er een enorme toename in aanvallen op internationale troepen, Afghaanse regeringstroepen en burgers,'' aldus ICOS-deskundige Alexander Jackson.

Vorige week kwamen in Koendoez bij een luchtaanval van de Navo op twee door de Taliban gekaapte tankwagens zeker zeventig mensen om, waaronder vermoedelijk veel burgers. De aanval leidde tot woedende reacties in Afghanistan.

Ondertussen heeft de electorale klachtencommissie de resultaten van vijf stembureaus ongeldig verklaard wegens fraude. De vijf bureaus bevinden zich in de provincie Paktika, in het zuidoosten van het land. De commissie is bezig met een gedeeltelijke hertelling van de stemmen en dit zijn de eerste resultaten die ongeldig zijn verklaard.

De Amerikaanse afgezant voor Afghanistan Richard Holbrooke heeft critici gewaarschuwd niet 'te snel conclusies te trekken'. Hij is van mening dat de commissie eerst de telling dient af te ronden. ''Niet iedereen in Afghanistan had de mogelijkheid te stemmen, maar verkiezingen houden onder deze omstandigheden is zeer dapper. Dus laten we eerst afwachten wat er gebeurt alvorens conclusies te trekken.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden