Investeringsvehikel 1012Inc is officieel een feit

Samen met woningcorporatie Stadgenoot en vermogensbeheerder Syntrus Achmea Real Estate & Finance gaat de gemeente de binnenstad opknappen. 1012Inc, het investeringsvehikel dat met tientallen miljoenen aan publiek en privaat geld het aanzien van de Wallen moet veranderen, is nu eindelijk officieel opgericht.

1012 is het postcodegebied rond de Wallen Beeld anp
1012 is het postcodegebied rond de WallenBeeld anp

Omdat het met louter publiek geld opkopen van bordelen te kostbaar werd, gaf de gemeenteraad het college al in 2009 opdracht private geldstromen aan te boren. Ronald Wiggers, op dit moment directeur van NV Stadsgoed, is benoemd als bestuurder van 1012Inc.

De afspraken die burgemeester Eberhard van der Laan maakte met Syntrus Achmea wekten eerder wantrouwen bij belangenclubs in postcodegebied 1012 en een deel van de Amsterdamse gemeenteraad, maar deze stemde eerder dit jaar al mee in. Volgens Van der Laan waren er buiten Syntrus Achmea geen bedrijven te vinden en lost hij een probleem op dat de raad op het bord van het college heeft gelegd.

Prostiturieramen
De eerste concrete aankopen zijn al bekend. Begin 2016 besloot de gemeenteraad dat nog 37 prostitutieramen moeten sluiten en dat de prostitutiefunctie van de panden gaat. Afgesproken is dat 1012Inc deze panden daarna zal verwerven.

De afgelopen jaren heeft de gemeente Amsterdam samen met een aantal corporaties fors geïnvesteerd in het gebied. Er zijn 125 prostitutieramen opgekocht en de panden zijn herontwikkeld tot woningen, winkels en restaurants; straten en pleinen werden opgeknapt en 22 coffeeshops in het gebied zijn gesloten. De drie partijen in 1012Inc willen samen met bewoners en ondernemers uit de buurt verder werken aan het verbeteren van de situatie in de buurt.

Lees verder: Project 1012 moet lukken, hoe dan ook [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden