Investeringsmaatschappij 1012inc lijkt er toch te komen

1012 Inc, de investeringsmaatschappij die prostitutiepanden op de Wallen moet gaan beheren en opkopen, lijkt er na veel vertraging toch te gaan komen.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat bleek vandaag in de Amsterdamse gemeenteraad. Burgemeester Eberhard van der Laan voert serieuze onderhandelingen met pensioenbelegger Syntrus Achmea en met corporatie Stadgenoot om in januari 2016 tot de oprichting van 1012 Inc te komen.

De intentie van de gemeente, Syntrus Achmea en Stadgenoot is om elk voor 30 procent aandeelhouder te worden in 1012 Inc. De overige 10 procent komt in handen van particuliere investeerders, waaronder een fonds van individuele investeerders uit de buurt.

1012 Inc krijgt onder meer de taak om nog een aantal prostitutiepanden op te kopen. Hoeveel dit er gaan zijn, is onduidelijk. De burgemeester komt daar in november op terug.

Van der Laan is al bijna twee jaar bezig met de komst van 1012 Inc. Nadat de gemeente vele miljoenen in het project had gestoken, bleek het niet makkelijk commerciële partijen te interesseren.

Van der Laan heeft het op dit dossier niet makkelijk, omdat de coalitie van D66, VVD en SP het opkopen van prostitutiepanden zoveel mogelijk wil beperken, omdat zij denken dat het niet de manier is om mensenhandel aan te pakken. Per direct stoppen met opkopen kan echter niet, omdat de gemeente dan vanwege eerdere afspraken te maken kan krijgen met claims.

Project 1012 was een paradepaardje van voormalig wethouder en PvdA-voorman Lodewijk Asscher. Hij wilde de Wallen ontdoen van mensenhandel en andere criminaliteit door als gemeente panden op te kopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden