'Investeringsbanken overtraden EU-regels'

Diverse grote investeringsbanken hebben tussen 2006 en 2009 Europese regels overtreden in een poging de concurrentie op de markt voor financiële producten waarmee mogelijke verliezen op leningen kunnen worden afgedekt, te beperken. Dat meldde de Europese Commissie maandag op basis van de eerste bevindingen in het onderzoek naar de markt voor zogeheten credit default swaps (CDS).

null Beeld anp
Beeld anp

Volgens de Brusselse onderzoekers hebben de investeringsbanken getracht om beursbedrijven buiten de markt voor de zogenoemde kredietderivaten te houden. Hierdoor bleven de prijzen voor investeerders kunstmatig hoog.

De bezwaren van de commissie betreffen in totaal 13 grote internationale banken, waaronder Bank of America Merrill Lynch, Barclays, BNP Paribas, Deutsche Bank en UBS. Ook onderzoeksbureau Markit en de internationale handelsvereniging voor derivaten ISDA zouden regels hebben overtreden.

Brussel startte in april 2011 een onderzoek naar verboden afspraken op de CDS-markt. Het vizier werd daarbij in eerste instantie gericht op 16 banken en onderzoeksbureau Markit. Eind maart werd bekendgemaakt dat ook ISDA bij het onderzoek werd betrokken.

De voorlopige conclusies die aan de banken en organisaties zijn meegedeeld zeggen volgens de commissie nog niets over de uiteindelijke uitkomst van het onderzoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden