Plus

Investeerders blijven erbij: dit woonbeleid is onrendabel

Nieuwe strenge regels op de Amsterdamse woningmarkt maken het ook volgens belegger Vesteda onmogelijk om verder in nieuwbouwhuizen te investeren.

Ton Damen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het tekort aan huizen leidt gewoonlijk tot een goed investeringsklimaat voor beleggers op de woningmarkt, maar in Amsterdam niet.

De kwestie trekt ook internationaal de aandacht. Gertjan van der Baan, de topman van Vesteda, de grootste belegger in ­woningvastgoed in Nederland, uitte zijn bezwaren tegen het Amsterdams woningbeleid vorige week in een vraaggesprek met het ­internationale persbureau Bloomberg.

De strikte regels op de woningmarkt en het slot op de huren maken investeringen volgens hem onvoldoende rendabel.

Vesteda staat niet alleen. In juni stelde vastgoedadviseur CBRE, de grootste vastgoedadviseur ter wereld, in Het Parool dat de plannen van het Amsterdams college voor betaalbare en duurzame woningen een averechts effect hebben.

In mei zei vastgoedontwikkelaar Amvest dat er ­mogelijk niets terechtkomt van de bouwambities van het nieuwe ­gemeentebestuur. Amsterdam en ABN Amro verklaren in een reactie dat de klachten maar ten dele ­terecht zijn.

Onzekerheid
De Amsterdamse woningmarkt wijkt af van het normale patroon, zegt Van der Baan tegen Bloomberg. "Er is geld, er is vraag naar huizen en er is bereidheid van beleggers om geld te investeren. Maar in Amsterdam en Utrecht houden de gemeentebesturen ons tegen om in nieuwe projecten te investeren."

Amsterdam staat in de top 3 van een door CBRE opgestelde lijst van Europese steden waar internationale ­investeerders hun geld willen beleggen, maar Vesteda vraagt zich af of de bouw aan de vraag kan voldoen.

Het stoort topman Van der Baan dat de 7500 nieuwe woningen die Amsterdam jaarlijks wil bouwen, voor het grootste deel aan de vrije markt voorbij gaan.

40 procent van de huizen is bestemd voor de sociale sector. Nog eens 40 procent betreft het middensegment. Slechts 20 procent van de productie gaat naar het duurste deel van de vrije sector. Daar komt bij dat Amsterdam zoekt naar mogelijk­heden om stijgende huren aan banden te leggen.

ABN Amro zegt dat de waarschuwingen van Vesteda - 'hoewel onderdeel van het spel' - serieus genomen moeten worden omdat het Amsterdamse woningmarktbeleid nog wel eens verandert. "Onzekerheid is nooit goed," aldus Philip Bokeloh, econoom van ABN Amro.

De inhoudelijke kritiek relativeert hij. "De investeerders vinden dat de vrije woningmarkt, 20 procent, mager is. Maar ze kunnen meedoen in het middensegment."

'Risico's vallen mee'
De angst voor regulering van huren terwijl grondprijzen hoog zijn, vindt hij ook maar deels terecht.

"Blijft er rendement over? Gezien de prijs van een huis vandaag wel. De sociale ­woningen worden gebouwd door de corporaties en die profiteren van de lage rente. Gezien de internationale belangstelling denk ik dat de risico's op een terugval meevallen, mits ­Amsterdam geen onzekerheden laat voortbestaan."

40%

40 procent van de Amsterdamse nieuwbouwhuizen is bestemd voor de sociale sector.

Reactie van de gemeente

Wethouder Laurens Ivens (SP, Wonen) zegt dat de stad toegankelijk moet blijven voor alle inkomensgroepen: "Met deze woningen maken investeerders minder vette winst, maar dat belang is ­ondergeschikt aan dat van woningzoekenden met een beperkt inkomen. Vooralsnog zijn er genoeg partijen die willen bouwen. Meerdere partijen doen mee aan de aanbestedingen. Het is mooi dat investeerders nu willen investeren, maar de gemeente zoekt beleggers die ook in lastige tijden investeren. In de crisis hebben veel ­investeerders hun projecten uitgesteld, terwijl er een paar kansen grepen met mooie projecten voor starters en studenten en middeldure huurders."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden