'Investeerders bedrijf Romney gelieerd aan doodseskaders El Salvador'

In 1983 vroeg Bill Bain aan zakenman Mitt Romney om Bain Capital op te zetten. Bain Capital moest de private equity-tak worden van het succesvolle consultancybureau Bain & Company. Aanvankelijk weigerde Romney de klus, maar hij zou uiteindelijk toch overstag gaan. Een beslissing waardoor sommige Amerikaanse media hem nu linken aan de doodseskaders die El Salvador jarenlang terroriseerden.

Redactie
Mitt Romney tijdens een campagnespeech in Illinois. Beeld ap
Mitt Romney tijdens een campagnespeech in Illinois.Beeld ap

Aanvankelijk worstelde Romney om investeerders te vinden in de traditionele hoek. Het succes begon pas nadat hij en zijn partners buiten de gebaande paden traden. Op aanraden van collega Harry Strachan nam Romney contact op met een groep Centraal-Amerikaanse oligarchen die dringend op zoek waren naar nieuwe investeringsmogelijkheden in de States, aangezien hun eigen regio in chaos gedompeld was. Dat schrijft de site The Huffington Post.

Romney hapte niet meteen toe. De zakenman was eigenlijk bang dat de oligarchen gelinkt waren aan 'illegaal drugsgeld, rechtse doodseskaders of links terrorisme', vertelde Strachan jaren later aan een journalist van de Boston Globe. De quote is terug te vinden in het boek uit 2012 'The Real Romney'. Strachan wilde niet mee werken aan het huidige artikel van The Huffington Post.

Maar door de noodzaak om nieuw kapitaal aan te trekken, ging Romney overstag en reisde midden 1984 af naar Miami om de Salvadoranen te ontmoeten in een lokale bank.

Negen miljoen
Het zou een lucratieve trip worden. De Centraal-Amerikanen voorzagen Romney van een slordige negen miljoen dollar aan investeringen voor Bain Capital, schrijft The Los Angeles Times in een recent artikel. Bovendien zouden ze in de jaren erna trouwe klanten blijken.

Volgens de Huffington Post zouden een aantal leden van de prominente families (de site noemt onder meer de familie Salaverria, Poma, de Sola en Dueñas), terwijl ze grote geldbedragen investeerden in de VS, tegelijkertijd doodseskaders in El Salavdor financieren. Sommigen rechtstreeks, anderen via donaties aan (extreem-)rechtse politieke partijen in het land.

Het geld van de ultra-rijke clans zou voornamelijk gebruikt zijn om linkse guerrilla's en hervormers te bestrijden tijdens de burgeroorlog die El Slavador tussen 1979 en 1992 verscheurde. Volgens cijfers van de Verenigde Naties kwamen zeker 75.000 mensen om, en duizenden blijven tot op de dag van vandaag vermist.

Gevraagd om een reactie door Huffington Post op de mogelijke banden tussen Bain Capital en de doodseskaders, stuurde Romneys campagneteam de site een artikel uit de krant Salt Lake Tribune uit 1999. Daarin staat dat Romney erkent dat Bain investeerders in El Salvador had, maar dat het beleid was, net als bij elke grote investeerder, dat het bedrijf elke familie zo uitvoerig mogelijk screende op verdachte zaken.

Volgens het artikel in de Tribune werden er door Bain Capital geen banden met de drugswereld of andere criminele activiteiten gevonden die de families ongeschikt zou maken als investeerders.

Duizenden demonstranten gingen afgelopen 24 maart de straat op in San Salvador ter herdenking van de 32ste sterfdag van aartsbisschop Oscar Romero. Beeld ANP
Duizenden demonstranten gingen afgelopen 24 maart de straat op in San Salvador ter herdenking van de 32ste sterfdag van aartsbisschop Oscar Romero.Beeld ANP

Volgens The Huffington Post legden verschillende Amerikaanse media al in 1984 de connecties bloot die bestonden tussen de doodseskaders en de Salvadoraanse oligarchie, inclusief de families die in Bain Capital investeerden.

Reagan
Het feit dat Romney banden onderhield met de rechtse families, was in die jaren in de Verenigde Staten niet vreemd. Onder leiding van president Reagan steunden de Amerikanen met miljoenen dollars de strijd tegen de linkse, hervormingsgezinde stromingen in onder meer El Salvador uit vrees voor het 'domino-effect' waardoor het gebied in communistische handen zou kunnen vallen.

De Huffington Post wijst er echter op dat de VS die periode inmiddels zien als een zwarte bladzijde in de recente geschiedenis. Zo bracht president Obama tijdens een reis door Centraal Amerika een bezoek aan het graf van Oscar Romero, de linksgezinde aartsbisschop van San Salvador, die in 1980 door een doodseskader vermoord werd (velen vermoeden met medeweten van de Amerikaanse veiligheidsdiensten).

Mitt Romney heeft tot nog toe niets meer willen loslaten over zijn banden met de oligarchie van El Salvador en hun mogelijke banden met de eskaders. Romneys campagneteam weigert in de media verder op de kwestie in te gaan.

President Obama bracht in maart 2011 een bezoek aan het graf van de vermoorde aartsbisschop Oscar Romero. Beeld AP
President Obama bracht in maart 2011 een bezoek aan het graf van de vermoorde aartsbisschop Oscar Romero.Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden