Investeerder aast op debatcentrum Rode Hoed

Investeringsmaatschappij Amerborgh heeft haar oog laten vallen op De Rode Hoed. Tussen het bedrijf en het debatcentrum zijn 'serieuze gesprekken' gaande, zegt directeur van Amerborgh Stef Collignon.

Roelf Jan Duin
De Rode Hoed Beeld Google Street View
De Rode HoedBeeld Google Street View

'Momenteel wordt onderzocht of een samenwerking met debatcentrum De Nieuwe Liefde schaalvoordelen oplevert,' zegt Collignon. Dat is ook eigendom van Amerborgh, net als het Compagnietheater, en sinds eind vorig jaar Felix Meritis.

Amerborgh kijkt naar samenwerking op het gebied van programmering en zaalverhuur tussen De Rode Hoed en De Nieuwe Liefde, maar ook naar de aankoop van het vastgoed. 'Alle mogelijkheden liggen op tafel,' aldus Collignon.

Premature fase
'Samenwerken is altijd goed,' zegt Ton van Brussel, directeur van De Rode Hoed. 'Als wij een klant naar De Nieuwe Liefde kunnen doorverwijzen omdat wij vol zitten, en vice versa, profiteren wij daar allebei van.'

Van Brussel wordt 'heel blij' van de gesprekken die tot dusver zijn gevoerd met Amerborgh, al kan het nog wel een paar maanden duren voor er knopen worden doorgehakt. Ook Collignon benadrukt dat de gesprekken nog in een 'premature fase' zitten.

Inhoudelijke koers
De Rode Hoed, die dit jaar 25 jaar bestaat, is op dit moment in het bezit van Stichting Vrijburg. Het behoud van de voormalige remonstrantse schuilkerk aan de Keizersgracht is de doelstelling van Vrijburg. 'Die zullen het pand niet zomaar van de hand doen als ze niet zeker weten dat het monument behouden blijft,' legt Collignon uit. 'Dat is ook wat wij willen.'

En ook de inhoudelijke koers zal niet opeens worden omgegooid, zegt Van Brussel. 'De Rode Hoed behoudt hoe dan ook de eigen signatuur. We hebben een heel brede programmering, met onder meer politiek, literatuur en zingeving. Dat verandert niet. We zoeken alleen commerciële voordelen.'

Culturele imperium
Volgens Van Brussel verkeert De Rode Hoed niet in acute financiële nood. 'Maar een debatcentrum dat geen subsidie ontvangt moet altijd knokken om het hoofd boven water te houden. Een samenwerking met Amerborgh geeft ons meer zekerheid voor de toekomst. En dat is goed nieuws voor Amsterdam.'

De Rode Hoed zou een belangrijke nieuwe aanwinst zijn voor het snel uitdijende culturele imperium van ondernemer en filantroop Alex Mulder, oprichter van Amerborgh. Mulder is eigenaar van Het Compagnietheater aan de Kloveniersburgwal en van De Nieuwe Liefde aan de Da Costakade.

Vorig jaar kwam de noodlijdende cultuurtempel Felix Meritis in het bezit van Amerborgh. De investeerder legde 2,5 miljoen euro neer voor het pand, dat tot 2017 grondig wordt verbouwd. Amerborgh is ook financieel betrokken bij de musical Soldaat van Oranje.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden