Invalide wil niet naar IJburg

Blok 25A op de Erich Salomonstraat, IJburg. Foto Suzanne Blanchard Beeld
Blok 25A op de Erich Salomonstraat, IJburg. Foto Suzanne Blanchard

AMSTERDAM - Op IJburg staan tientallen sociale huurwoningen leeg. Het gaat om schitterende huurwoningen met eigen parkeerplaats, gebouwd voor bijzondere groepen, zoals ouderen of gehandicapten. Alleen wil niemand er wonen, terwijl lange wachtlijsten voor deze groep huurders bestaan.

Bij De Alliantie Amsterdam staan meer dan dertig woningen leeg, waarvan tien al meer dan een jaar. Bij Ymere gaat het om negen woningen, terwijl er in november weer ruim tien nieuwbouwwoningen bijkomen die vrijwel zeker niet verhuurd zullen raken. Bij De Key gaat het vooralsnog om zeven woningen.

De corporaties zijn verbaasd. ''We raken de huizen aan de straatstenen niet kwijt,'' zegt directeur Wonen Lidy van der Schaft van De Alliantie. ''Het zijn fantastische huizen, maar de meeste mensen willen in hun oude vertrouwde buurtje in de stad blijven. Ik ben me wel gaan afvragen wat woningnood ook weer betekent.''
''Gemiddeld weigeren woningzoekenden zeven keer een aangeboden woning voordat zij toehappen, maar hier weigert bijna iedereen.''
De huizen die staan te verkommeren, hebben samen een waarde van meer dan drie miljoen euro.

De tien huizen van De Alliantie aan de Diemerparkweg, voor hulpbehoevenden en hun mantelzorgers, staan al ruim een jaar leeg.

De Dienst Wonen spreekt van een groot probleem. Op de wachtlijst staan tweehonderd mensen die voor een aangepaste woning in aanmerking komen. Ze zijn met geen stok naar IJburg te krijgen.

Pim de Ruiter van de Dienst Wonen heeft ook begrip. ''Men denkt dat IJburg één grote zandbak is. Huurders vragen zich af of de woningcorporatie rupsbanden mee levert om de woestijn te overleven.''
De Dienst Wonen overlegt dezer dagen met de woningcorporaties De Alliantie, Ymere en De Key over het mogelijk tijdelijk verhuren van deze huizen aan andere woningzoekenden op de wachtlijst.

Bij De Alliantie gaat het om vijftien huizen in blok 25a - een rolstoelwoning, vier woningen met een AWBZ-indicatie en tien mantelzorgwoningen - vijf rolstoelwoningen in blok 37 en twaalf seniorenwoningen, in blok 46A. Bij Ymere staan negen van de veertien rolstoelwoningen in blok 58 leeg. In blok 12 worden nog eens zestien adl-clusterwoningen (ook rolstoelwoningen) opgeleverd, waarvan er tien leeg komen te staan.

Wim van Haendel van Ymere zegt dat te veel huizen zijn gebouwd. ''IJburg zou een wijk worden waar iedereen moest kunnen wonen; een wijk zonder scheidslijnen. Daarom hebben we relatief veel doelgroepwoningen gebouwd.''
Hans van Harten, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC), spreekt van 'frictieleegstand'. ''Er worden nu veel van deze woningen voor de beperkte groep opgeleverd. Maar de vraag stijgt ook snel. De woningen zullen niet lang leegstaan.'' (TON DAMEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden