Intocht Sinterklaas goed bezocht en zonder incidenten

Sinterklaas was zondag met zijn roetveegpieten in Amsterdam. Burgemeester Eberhard van der Laan ontving de goedheiligman die aanmeerde bij het Scheepvaartmuseum.

De Sint schudt menig kinderhandje langs de route. Beeld Lorianne van Gelder
De Sint schudt menig kinderhandje langs de route.Beeld Lorianne van Gelder

Daar stapte de sint op zijn paard Amerigo om dwars door de stad richting de Dam te rijden.

Omdat het Leidseplein wegens herinrichting helemaal overhoop ligt, moest Sinterklaas wel een andere route nemen dan normaal.

Het was de 78e intocht in de hoofdstad. Het was behoorlijk druk met toeschouwers in de binnenstad. Er hebben zich geen incidenten voorgedaan. Het openbaar vervoer reed hier en daar om, of minder.

De IJ-tunnel zondagmiddag enige uren dicht wegens de intocht van Sinterklaas. Omdat de Zeeburgertunnel ook het hele weekeinde dicht is wegens werkzaamheden, was er sprake van verkeerschaos op de A10.

Daar stapte de sint op zijn paard Amerigo om dwars door de stad richting de Dam te rijden. Omdat het Leidseplein wegens herinrichting helemaal overhoop ligt, moest Sinterklaas wel een andere route nemen dan normaal.

Het was de 78e intocht in de hoofdstad. Het was behoorlijk druk met toeschouwers in de binnenstad. Er hebben zich geen incidenten voorgedaan. Het openbaar vervoer reed hier en daar om, of minder.

De IJ-tunnel was zondagmiddag enige uren dicht wegens de intocht van Sinterklaas. Omdat de Zeeburgertunnel ook het hele weekeinde dicht was wegens werkzaamheden, was er sprake van verkeerschaos op de A10.

Sinterklaas is vanaf het Scheepvaartmuseum naar de Dam gereden. Langs de route staan kinderen en ouders enthousiast te zwaaien. Kon je er zelf niet bij zijn? Het Parool filmde zijn aankomst.

De 16-jarige Isabel (links op de foto) loopt vandaag mee met de intocht van Sinterklaas. "Een jongetje achter de hekken vroeg net waar de 'echte pieten' zijn."

Isabel (16, links) met roetvegen op haar gezicht. Beeld Lorianne van Gelder
Isabel (16, links) met roetvegen op haar gezicht.Beeld Lorianne van Gelder

Hoofdpiet Daniel Gobits draagt het grote boek van Sinterklaas. Hij krijgt nauwelijks reacties op zijn voorkomen. "Mijn dochter van 7 herkende me niet eens." Het is voor hem overigens al het derde jaar dat hij met roetvegen op zijn gezicht de Sint bijstaat.

De hoofdpiet. Beeld Lorianne van Gelder
De hoofdpiet.Beeld Lorianne van Gelder

Met enige vertraging is Sinterklaas zojuist aan het tweede deel van zijn intocht begonnen. Vanaf zijn trouwe ros Amerigo zwaait de Goedheiligman naar de lyrische kinderen achter de hekken.

Sinterklaas en Amerigo. Beeld Joppe Kos
Sinterklaas en Amerigo.Beeld Joppe Kos

De optocht van Sinterklaas over land had ruim een half uur geleden moeten beginnen. Langs de route staat het publiek zich te verkleumen, sommige gezinnen haken af.

Het wachten is nog niet voorbij. Beeld Lorianne van Gelder
Het wachten is nog niet voorbij.Beeld Lorianne van Gelder

Niet iedereen in Amsterdam is blij met de roetveegpieten. Lizza Hettema heeft twee zoontjes van vijf en zes jaar. Ze hebben zich als Sint en Piet verkleed. Ze waren bijna naar een andere intocht gegaan waar ook Zwarte Pieten zouden zijn. Hettema: "De kinderen noemen dit neppieten. Dat is niet zo leuk. Ze moeten er maar aan wennen."

De kinderen van Lizza Hettema noemen de roetveegpieten neppieten. Beeld Lorianne van Gelder
De kinderen van Lizza Hettema noemen de roetveegpieten neppieten.Beeld Lorianne van Gelder

Pien (5) is verkleed als Sinterklaas en mag vanavond haar schoen zetten.

Het publiek dat eerst op de brug stond te zwaaien, verplaatst zich naar de weg waar ze achter dranghekken de Sint te paard opwachten.

De 5-jarige Pien. Beeld Lorianne van Gelder
De 5-jarige Pien.Beeld Lorianne van Gelder

Terwijl de boot van Sinterklaas binnenvaart, begint Selina (3) te lachen.

Ze was altijd bang voor Piet en Sint, maar sinds dit jaar niet meer. Moeder Diana Comvalius: "ik vind het heel goed dat piet is veranderd. Ik houd wel van kleurenpieten, maar met roetvegen is ook goed."

Rondom het Scheepvaartmuseum hebben zich 20.000 mensen verzameld, aldus de presentator vanaf het podium. Het publiek moest even wachten omdat de brug niet direct open ging. De Sint ontvangt uit handen van de burgemeester de sleutel van de stad. "Alle kinderen die mij gezien hebben, mogen vanavond hun schoen zetten," aldus Sinterklaas.

Selina en Diana. Beeld Lorianne van Gelder
Selina en Diana.Beeld Lorianne van Gelder

De stoomboot is inmiddels aangekomen bij het Scheepvaartmuseum en onder luid gezang wordt de Sint welkom geheten. Uit tientallen kinderkeeltjes klinkt het: 'Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht'.

De aankomst van de stoomboot. Beeld Patrick Meershoek
De aankomst van de stoomboot.Beeld Patrick Meershoek

Op de steiger bij het Scheepvaartmuseum staat burgemeester Van der Laan de Sint op te wachten. De sfeer langs de route van de Goedheiligman en de roetveegpieten is zondag in de hoofdstad ontspannen.

Een schril contrast in vergelijking met de intocht zaterdag in Maassluis en Rotterdam. In de havenstad werden tweehonderd mensen aangehouden nadat zij wilden demonstreren tegen Zwarte Piet.

De burgemeester staat rechts op de steiger te wachten. Beeld Lorianne van Gelder
De burgemeester staat rechts op de steiger te wachten.Beeld Lorianne van Gelder

Delphine (9) en haar buurjongens staan bij het Scheepvaartmuseum en wachten 'al heeeeeel lang'. "Ik vind het heel spannend, maar het duurt wel lang."

Delphine en haar buurjongens. Beeld Lorianne van Gelder
Delphine en haar buurjongens.Beeld Lorianne van Gelder

De intocht van Sinterklaas per stoomboot verloopt goed. De kinderen en ouders aan wal zijn vrolijk gestemd en ook de pieten aan boord zwaaien er lustig op los. Over ongeveer tien minuten arriveert de Sint bij het Scheepvaartmuseum.

Blijven zwaaien! Beeld Patrick Meershoek
Blijven zwaaien!Beeld Patrick Meershoek

Voor wie goed kan vangen: er wordt vanaf de stoomboot met snoepgoed gestrooid.

Aan weerszijden van de Amstel staat het publiek soms rijen dik en er wordt druk gezwaaid. De Sint verlaat de rivier bijna. Net voor de Blauwbrug slaat de stoomboot straks rechtsaf de Nieuwe Herengracht op richting het Scheepvaartmuseum.

Er wordt gezwaaid naar de Sint. Beeld Tessa Super
Er wordt gezwaaid naar de Sint.Beeld Tessa Super
De stoomboot gaat onder de Berlagebrug door. Beeld Patrick Meershoek
De stoomboot gaat onder de Berlagebrug door.Beeld Patrick Meershoek

Traditiegetrouw stappen veel Amsterdammers in hun eigen bootje om de Sint tijdens zijn intocht te begeleiden. De stoet is bontgekleurd en de stemming opperbest.

De pleziervaart sluit aan. Beeld Patrick Meershoek
De pleziervaart sluit aan.Beeld Patrick Meershoek

De Christiaan Brunings met Sinterklaas en de pieten aan boord is vertrokken. Waar de vaarroute van de Sint hetzelfde is gebleven, is zijn tocht over het land dit jaar anders. Zie hieronder de kaart van zijn route zodat je hem niet misloopt.

De boot is onderweg. Beeld Patrick Meershoek
De boot is onderweg.Beeld Patrick Meershoek

De Sint komt rond 11.00 uur aan bij het Scheepvaartmuseum. De route naar de Dam is voor het overige verkeer afgesloten. Daarmee is het centrum van Amsterdam vandaag lastig te bereiken per auto. De aanbevolen omleiding gaat via de Stadhouderskade of de De Ruyterkade.

De Sint is inmiddels aan boord van de Christiaan Brunings, een stoomboot uit 1900 die doorgaans aan de steiger van Het Scheepvaartmuseum ligt. Vandaag vaart de 'Brunings' onder Spaanse vlag. Hoewel de boot nog aan wal ligt, is de stoommachine al lekker op gang, te zien aan de zwarte rook afkomstig uit de pijp.

De Christiaan Brunings. Beeld Patrick Meershoek
De Christiaan Brunings.Beeld Patrick Meershoek

De eerste foto van Sinterklaas in Amsterdam, vlak voor het betreden van de stoomboot. De Goedheiligman maakt een topfitte indruk.

De Sint met een roetveegpiet aan zijn zijde. Beeld Patrick Meershoek
De Sint met een roetveegpiet aan zijn zijde.Beeld Patrick Meershoek
De Sint omringt door roetveegpieten. Beeld Patrick Meershoek
De Sint omringt door roetveegpieten.Beeld Patrick Meershoek

Het is klaar ook, dacht Adriaan Krans (47) van het Amsterdamse intochtcomité in oktober, na een overleg op uitnodiging van minister Lodewijk Asscher met voor- en tegenstanders van Zwarte Piet.

"Als je hebt uitgesproken dat het een feest voor alle kinderen moet zijn, en je weet dat in Amsterdam de helft van alle kinderen een niet-westerse achtergrond heeft en je weet ook dat een deel van die kinderen er last van heeft, dan is het inderdaad klaar", zegt Krans dit weekend tegen Het Parool.

Het intochtcomité kon die laatste stap zetten in de wetenschap dat de zichtbare opmars van de Schoorsteenpiet de afgelopen jaren weinig problemen had veroorzaakt.

Lees hier het hele interview met Krans over de intocht van dit jaar

Zondag verhinderd maar toch de Goedheiligman persoonlijk welkom heten? Dan is dit een handige lijst met intochten in Amsterdam en omstreken.

Sinteklaas en zijn gevolg rijden en lopen zondag een andere route door de stad dan gebruikelijk. Normaal gesproken gaat hij te paard van het Scheepvaartmuseum naar het Leidseplein, maar dit jaar eindigt hij op de Dam.

"Als Sinterklaas komende zondag zijn gebruikelijke feestelijke entree maakt in de stad, lijkt dat mij een overtuigend bewijs van zijn waarachtigheid", schreef Patrick Meershoek eerder deze week in zijn column.

"Een gewone sterveling van vlees en bloed, uitgerust met een begrensd incasseringsvermogen, had de ruziënde heethoofden in het kikkerland al lang de natte blafhoest toegewenst en was deze winter lekker met een goed boek aan de een of andere costa blijven hangen."

Lees verder: Het wordt een heerlijk avondje met een Piet naar keuze [+]

Sinterklaas neemt bij zijn intocht in Amsterdam uitsluitend schoorsteenpieten mee.

Vorig jaar was de helft van de Amsterdamse pieten een schoorsteenpiet, in 2014 was het een kwart.Nu het uiterlijk van alle traditionele Zwarte Pieten wordt veranderd in schoorsteenpieten, zijn de veranderingen aan de Amsterdamse intocht volgens de woordvoerder van Sinterklaas voltooid.

"Wat de Amsterdamse intocht betreft, betekent dit overigens wel dat de verandering daar stopt. Piet blijft Piet, al is hij dan niet meer zwart als roet, maar zwart van roet."

Zondag vindt dan wel de 'officiele Sinterklaasintocht plaats, maar vorig weekend was het ook al een beetje feest in de stad: tien arriveerde De Nieuwe Sint.

Geen dikke mist, lekke boot, vergeten staf of een andere ingewikkelde verhaallijn. Deze Sint komt gewoon op het afgesproken tijdstip onder de Blauwbrug doorvaren om bij de Stopera aan te leggen.

Zie: De Nieuwe Sint komt wat 'positieve vibes' brengen

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden