Into the wild ****

Regie: Sean Penn
Met: Emile Hirsch, Vince Vaughn, Hal Holbrook, Catherine Keener

Sean Penn heeft in zijn vierde, en met voorsprong beste, film het spoor van Christopher McCandless door Amerika gevolgd, op zijn beurt weer in de voetsporen van schrijver Jon Krakauer, die het boek schreef, en talloze pseudo-McCandless, die Into the wild als de Heilige Schrift beschouwden: een handleiding over hoe de banden met familie en maatschappij door te snijden.

Penn, een idealistische dwarsligger van jongs af aan, zal zich hebben herkend in de compromisloze keuzes die McCandless maakte, maar hij maakt van hem geen romantische held. Hij laat ook de problematische kant zien, van een jongen die materiële ballast net zo makkelijk van zich afschudde als emotionele banden. Into the wild is meer een tragedie dan een roadmovie, hoewel de road in deze film adembenemend is. In Emile Hirsch heeft Penn een ideale acteur gevonden om de bevlogenheid en bezetenheid van McCandless te vertolken. We twijfelen geen moment aan de rol, hoewel McCandless een lastig te doorgronden jongen blijft.

Penn heeft de personen die McCandless ontmoet prachtig gecast, met vooral Catherine Keener sterk als hippiemoeder en veteraan Hal Holbrook onvergetelijk als eenzame oude man, nog eventjes aangeraakt door de levenslust van Chris.

Het landschap, van de woestijn rond Las Vegas en de canyons van de Coloradorivier tot aan de ongenaakbare wildernis van Alaska, is de andere hoofdpersoon. Schitterend gefotografeerd, maar ook hard, ongenadig en bedreigend. De scènes in Alaska doen in meer dan één opzicht denken aan de documentaire Grizzly man van Werner Herzog, een documentaire over een man die dacht dat de natuur een idylle was, maar dat met de dood moest bekopen.

Maar net als bij Herzog, laat het aangrijpende verhaal van Chris McCandless zien dat de natuur helemaal geen gevoel of moraal kent. We kunnen er nog zoveel hoop, schoonheid of gevoel op projecteren: de wildernis kent geen mededogen. (MARK MOORMAN)

Trailer
Website

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden