Plus

Intimidatie in clubkleuren van No Surrender

Een prominent lid van de Amsterdamse tak van motorclub No Surrender komt voor de rechter voor het afpersen van zakenlieden - met de clubkleuren als breekijzer.

null Beeld anp
Beeld anp

Mike H. (42) is van het doortastende type en dat komt van pas in zijn werk: het innen van schulden voor derden. 'Vastberaden', heet zijn incassobedrijfje. Klinkt lekker Amsterdams, ook. Hij treedt op als 'intermediair in zakelijke geschillen', zoals het bij de Kamer van Koophandel plechtig staat omschreven. (Op zijn visitekaartje heet hij iets minder plechtig 'intermedair'.)

Met dergelijke zakelijke dienstverlening is op zich niets mis, vinden ook politie en justitie, maar wel als die met dreigen en geweld gepaard gaat én als H. of zijn clubgenoten van de omstreden motorclub No Surrender ter verhoging van de druk hun zwarte hesjes met clubemblemen dragen. The power of the patch is immers groot.

Leden van motorclubs als No Surrender krijgen nét iets vlugger iets meer gedaan dan anderen en voor je het weet, loopt het innen van schulden uit op afpersing.

Relatie stukgelopen
Dat zou eind december 2014 het geval zijn geweest toen Mike H. en een clubgenoot onaangekondigd aan de deur kwamen bij een zakenman. Die had in een villa op bungalowpark Buitenborgh bij Vinkeveen onder de radar willen blijven nadat zijn relatie was stukgelopen, maar H. had hem daar gevonden.

null Beeld anp
Beeld anp

H. had twee forse nota's te innen. De ex van de zakenman dacht 37.000 euro van de man tegoed te hebben, haar vader liefst 470.000 euro. Exclusief rente. H. liet de zakenman weten dat het hem niet kon schelen hoe die dat geld bijeen zou brengen. Desnoods beroofde hij maar een bank. De beweerde schuldenaar kreeg een klap tegen zijn hoofd ter onderstreping van de vordering.

Als H. terugkwam, zou hij moeten betalen, punt. Vluchten zou niet helpen, want H. wist zijn doelwit wel te vinden en dan zou het niet bij praten blijven.

De zakenman dook elders onder, maar H. zocht diens broer op met de mededeling dat de schuldenaar nu snel met ruim vier ton over de brug moest komen. Een neef kreeg te horen dat het 'jammer' was dat de zakenman 'verstoppertje speelde'.

De familie belde de politie, die de telefoon van Mike H. vervolgens afluisterde. De maanden nadien belde en sms'te H. volgens justitie op dreigende toon. Op de achtergrond leek de toenmalige 'vice-president' van de Amsterdamse afdeling van No Surrender een rol te spelen.

Clubicoon
Op 30 januari 2015 brandde de auto uit van een goede bekende uit het ruigere deel van de motorwereld. Van Ron H.: ooit één van de oprichters van de Amsterdamse Hells Angels, later 'president' van de hoofdstedelijke tak van No Surrender. Ron H. was net in oneer uit de club gegooid na een conflict met weer een ander clubicoon. Hij zou vriendschappelijk met Hells Angels hebben gesproken - wat uit den boze is.

'Opgeklopt verhaal'
Mike H. vindt dat justitie 'met een kanon op een mug schiet'. "Puur omdat mijn cliënt bij een motorclub zit, zou dit afpersing zijn," zegt zijn advocaat, Irma Groenendijk. "Hij heeft gewoon een bemiddelingsbedrijf en kwam, met papieren, aan de deur om schuldenaars te vragen te betalen. Als dít afpersing is, moeten vele deurwaarders en bemiddelaars zich achter de oren krabben. Met de club heeft dit niéts van doen. Hij rijdt motor en heeft dan zijn jasje aan - onbewust ook weleens als hij werkt. Justitie klopt dat op tot een spannend verhaal."

Omdat hij 'in bad standing' was afgezet, moest hij zijn kentekenbewijs en zijn motor inleveren bij No Surrender, maar dat had hij geweigerd. Daarom zou Mike H. als leidende figuur in de beveiligingspoot van de club zijn Volkswagen Fox in brand hebben laten steken.

Inmiddels is Ron H. overigens de president van de nieuwe Amsterdamse afdeling van wéér een andere club: Trailer Trash Maro Djipen - een groep die is afgescheiden van Satudarah.

Zware jongen
Nadat Ron H. was afgezet, werd de tot dan tweede man 'president' van de Amsterdamse afdeling en werd Mike H. bevorderd tot 'vice-president'. Hij plaatste trots foto's op Facebook waarop hij zijn bijbehorende emblemen droeg.

In een afgeluisterd gesprek gaf hij volgens justitie twee clubleden de opdracht ook de auto in brand te steken van een kickbokser uit Durgerdam met wie hij ruzie had. Die opdracht werd niet uitgevoerd. Eén van de voor dat brandstichten gevraagde clubleden bleek daarover aan anderen te hebben verteld en werd daarom ook uit de club gegooid, nadat hij klappen had gekregen, en een boete van 2500 euro.

Uit door de recherche 'getapte' gesprekken rees het beeld dat Mike H. ondertussen meer zakenlieden afperste, bijvoorbeeld door een ondergeschikte in de clubhiërarchie tegen middernacht in No Surrenderjasje aan de deur te laten komen. Tegen een ander doelwit brieste hij dat hij wel zou langskomen om te laten zien dat hij een zware jongen was.

Boete betalen
Naast weer een ander slachtoffer zou hij onverwacht in clubkleding op het terras zijn gaan zitten. Soms gebruikte hij de tactiek waarop Willem Holleeder patent had: eerst dreigen, dan weer aanpappen, dan weer de druk opvoeren.

Van de vooral namens vastgoedbedrijven geïncasseerde bedragen hield H. volgens justitie twintig procent zelf. Wie niet meteen betaalde, moest 45 procent boete betalen.

Wanbetalers werden niet alleen met woorden geïntimideerd. Mike H. stuurde ze foto's van hun eigen brievenbus of hun auto, volgens justitie kennelijk om ze te laten weten dat hij heus wist waar ze woonden en waar hun auto stond. Soms zou hij hebben gedreigd een auto mee te nemen bij wijze van onderpand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden