Column

Intifada

THEODOR HOLMAN

'Intifada! Intifada!'' Je hoort het Harry van Bommel roepen. Want het is net een klein Palestijns kind en kleine Palestijnse kinderen roepen het ook: ''Intifada! Intifada!''

Het is, uiteraard, een oproep om geweld te plegen tegen Israël, al ontkent Van Bommel dat en zegt hij dat er ook een geweldloze intifada bestaat.

Ja, die kennen we. Een nieuwe definitie van intifada, uitgedacht in het riool dat zich in het brein van Harry van Bommel bevindt. Ik geloof niet dat één Palestijn bij 'intifada' denkt aan geweldloze actie.

Ik geloof trouwens ook niet dat één Israëliër daarbij denkt aan geweldloze actie.

Harry leeft bij deze strijd in de Gaza helemaal op, zoals ik al eerder heb opgemerkt.
''Je gaat te ver, Harry,'' heeft Agnes Kant gezegd.

''Oh, nu krijg ik weer de schuld, terwijl de Joden het doen. Die doen alles verkeerd, maar jij geeft mij de schuld.

''Nee Harry, je moet niet oproepen tot geweld, dát zeg ik.

''Maar ik gebruik geen geweld en de Joden wel, en tegen hen zeg je niks. Het is oneerlijk.'' Zo redeneert Harry.

En terwijl hij 'Intifada! Intifada!' riep, was Een Ander Joods Geluid voor hem aan het applaudisseren. ''Geweldig, die Van Bommel, zoals hij het conflict analyseert en probeert op te lossen. Intifada! Dat is het antwoord,'' denkt Harry de Winter.

Heeft Harry al een advertentie voorop de kranten gezet? Is 'Ook Een Ander Joods Geluid wil een intifada tegen Israël' niet een aardige suggestie?

Wie ook helemaal opleeft, is Dries van Agt. Wat zei hij laatst ook alweer? ''Wat Israël doet, is genocidaal.'' Dat woord: genocidaal. Hij durfde net niet het woord genocide te gebruiken, want dan zou hij te ver gaan. Ik vind daarom Van Agt antisemiteus.

Van Bommel is een politicus die al snel aan zijn plafond zat. Hij kan niet veel en houdt er een gemakzuchtige, rancuneuze politieke visie op na. In democratie gelooft hij niet zo, socialisme is hem nog te rechts, het liefst heeft hij een dictator met communistische sympathieën voor wie hij dan de tassen mag dragen.

Dat Jan Marijnissen soms menselijke trekken vertoonde, heeft Harry altijd vervelend gevonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden