Interview Stijn Franken: 'Holleeder vindt het vreselijk'

Met grote tegenzin leggen advocaat Stijn Franken en zijn kantoorgenoten alsnog de verdediging neer van Willem Holleeder. De Amsterdamse deken had daar op aangedrongen. Holleeder én zijn advocaten balen, het moordproces loopt vertraging op.

Paul Vugts
Stijn Franken Beeld ANP
Stijn FrankenBeeld ANP

Stijn Franken was in het verleden ook advocaat van Willem Holleeders ex Sandra den Hartog. Nu zij samen met Holleeders zussen Astrid en Sonja tégen hem getuigt, kan Franken haar vanwege zijn beroepsgeheim niet voluit verhoren.

De deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten zag in mei 2015 nog geen onoverkomelijk probleem, maar is daar op teruggekomen nu Den Hartog en Sonja Holleeder een tuchtklacht tegen Franken hebben ingediend.

U heeft dinsdag in de rechtbank nog omstandig uiteen gezet waarom het een heel slechte zaak zou zijn als u de verdediging van Willem Holleeder zou moeten neerleggen. Waarom doet u dat vandaag alsnog?
"Dat doe ik op dringend advies van de deken. Ik vind het onrechtvaardig en onterecht, ik betreur het ten zeerste, maar ik heb me te houden aan dat advies. Dat brengt de beroepsethiek van advocaten met zich mee."

Hoe heeft Holleeder op uw besluit gereageerd?
"Hoe zal ik dat nou eens formuleren... Hij was er echt door aangedaan. Ik heb het pas vanmorgen met hem kunnen bespreken, dus het is heel vers."

Wat zei hij?
"Mijn geheimhoudingsplicht weerhoudt me ervan dat te zeggen, maar hij vindt het vreselijk."

U heeft in de rechtbank bepleit dat het voor Holleeder en het proces zeer nadelig zou zijn als u moest terugtreden. U staat hem sinds 2007 bij, sinds zijn grote afpersingszaak, en u kent vanwege een andere cliënt de aan zijn moordzaak verwante grote Amsterdamse liquidatiezaak Passage heel goed. Dan zijn er nog tal van andere dossiers die een rol spelen. Wat betekent het voor het proces dat u en uw collega's nu moeten terugtreden?
"Dat weet ik nog niet precies, omdat het in feite uit mijn handen is nu. De rechtbank is wettelijk verplicht nu een nieuwe advocaat voor meneer Holleeder te zoeken."

Hoeveel tijd gaat verloren nu een ander zich moet inwerken?
"Ik vind dat de dossiers uit de Kolbakzaak helemaal moeten worden meegenomen (de afpersingszaak waarin Holleeder tot negen jaar cel was veroordeeld). Ik vind dat Passage helemaal moet worden meegenomen. Ik vind dat andere verwante dossiers helemaal moeten worden doorgenomen. Op een stuk of duizend ordners kom je wel. Dat is een hoop werk."

Wat betekent het verlies van deze cliënt, met wie u fulltime bezig was, voor uw praktijk?
"Over mijn praktijk maak ik me nooit zo druk. Die loopt wel weer vol. Voor mij betekent dit één voordeeltje: ik hoop dat ik eens een keer een vrije avond of een vrij weekeind heb nu. Maar het gáát niet om mij. Het gaat om de verdediging die voor de heer Holleeder gevoerd moet worden. Die loopt grote schade op en dat vind ik vreselijk."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden