Interview met Van der Laan op longlist Sonja Barend Award

Het Zomergasten-interview met Eberhard van der Laan is één van de kanshebbers voor de Sonja Barend Award, de prijs voor beste tv-interview van het jaar. De naam van ­Jeroen Pauw duikt drie keer op in de longlist van de Varagids.

Joep School
Eberhard van der Laan en Janine Abbring in Zomergasten Beeld VPRO
Eberhard van der Laan en Janine Abbring in ZomergastenBeeld VPRO

Zomergasten-interviewer Janine Abbring wordt door de vierkoppige kernjury die de longlist samenstelde geloofd om de manier waarop ze in het gesprek met de zieke Van der Laan het sentiment buiten de deur houdt. 'Er zijn veel valkuilen waar Abbring níet intrapt: het is geen exploitatie van emoties, het is géén gesprek over en louter voor Amsterdammers.'

De naam van Jeroen Pauw duikt drie keer op: zijn interview met ­voormalig PvdA-voorman Diederik Samsom in Vijf Jaar Later en het gesprek met Jan Roos in verkiezingsprogramma Pauw & Jinek staan, naast het interview dat Tijs van den Brink met hém afnam in Adieu God, in de lijst.

Ook Wilfried de Jong, die in april koning Willem-Alexander interviewde vanwege diens vijftigste verjaardag, doet een gooi naar de Sonja Barend Award. 'Zeer goed portret van iemand die (aanvankelijk tegen wil en dank, leren we) een publiek figuur is, in goede en slechte tijden.'

Alleen online
Verder zijn genomineerd: Stef Biemans (met 'Harry' in Americanos), Kefah Allush (met Joost Prinsen in De Kist), Matthijs van Nieuwkerk (met Thomas Dekker in DWDD), Eva Jinek (met Patricia Paay in Jinek) en Mariëlle Tweebeeke (met Tunahan Kuzu in Nieuwsuur).

Tim den Besten wordt nog genoemd als veelbelovend interviewer, maar zijn interview met Ismail Ilgun in VPRO-webserie Tims ^ Tent dingt niet mee omdat het alleen online is uit­gezonden.

Een vakjury, bestaande uit zo'n veertig interviewers, mediajournalisten en tv-recensenten, kiest de komende weken de winnaar. Sonja Barend zal de prijs op 19 oktober zelf uitreiken in De Wereld Draait Door.

Met zijn interview met overlevenden van de aanslag in de Parijse Bataclan won Humberto Tan vorig jaar.

Alle fragmenten zijn terug te kijken op de website van de Vara.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden