Intertoys vraagt uitstel van betaling aan, winkels blijven open

Opnieuw dreigt een iconische naam uit de Nederlandse winkelstraten te verdwijnen. Speelgoedketen Intertoys heeft dinsdag surséance van betaling aangevraagd en gekregen van de Rechtbank Amsterdam. De 500 winkels blijven voorlopig open.

David Bremmer & Jesse Kiel
null Beeld anp
Beeld anp

De uitstel van betaling gaat onmiddellijk in. "Op basis van een uitgebreide analyse komt Intertoys tot de conclusie dat een stevige herstructurering van de huidige organisatie nodig is," laat de directe in een verklaring weten. Het hoofdkantoor van het bedrijf staat in Amsterdam. Er werken 3200 mensen voor Intertoys.

Het in 1976 opgerichte Intertoys was tot voor kort eigendom van Blokker, maar werd eind 2017 verkocht aan Alteri Investors, een Britse retailinvesteerder. De Blokker Holding heeft het zelf ook al jaren moeilijk en wilde van Intertoys af. Eerder werd Leen Bakker ook al afgestoten.

Bart Smit en Toys XL
Blokker had kort daarvoor nog zijn speelgoedtak geprobeerd te redden. In juni 2016 maakte Blokker bekend dat de andere speelgoedformules Bart Smit en Toys XL verder zouden gaan als Intertoys. Ook werden de hoofdkantoren van Intertoys en Bart Smit samengevoegd. Die operatie mocht niet baten: het jaar erop werden de 500 Intertoys speelgoedwinkels in Nederland, België, Duitsland en Luxemburg aan Alteri overgedaan.

Die aankoop blijkt de Britten tot nu toe weinig succes te hebben gebracht. Eind 2017 was Alteri nog zo positief. "Samen met de franchisenemers willen we Intertoys verder omvormen naar een omnichannel retailbedrijf, waarmee de gezondheid van de onderneming het beste is geborgd", zei ceo Gavin George tegen Retailtrends.nl.

Op de klant gericht
"Hoewel de speelgoedmarkt een aantal moeilijke jaren achter de rug heeft, is het ons streven van Intertoys een volledig op de klant gericht bedrijf te maken, waar klanten hun weg kunnen vinden in relevante, aantrekkelijke en nabijgelegen winkels die naadloos aansluiten bij de webshops."

Geen kerstbonus, nooit een goed teken

In een aantal Amsterdamse filialen zijn medewerkers wel terughoudend over het plotselinge nieuws. Ze zwijgen en verwijzen door naar een woordvoerder. Er is een mail gestuurd waarin verzocht wordt om niet in te gaan op de situatie. Ze willen hun verhaal niet doen, zeker niet als de manager op de werkvloer rondloopt.

In de Intertoys op de Waldenlaan in winkelcentrum Oostpoort lijken de medewerkers dit mailtje nog niet ontvangen te hebben. Ze zijn in ieder geval niet zo verrast door het nieuws. "We kregen al geen kerstbonus meer, dat is nooit een goed teken. En verderop is er kortgeleden al een Intertoys gesloten," zo verteld een van de medewerkers. Hij heeft het over de locatie op het Christiaan Huygensplein, op nog geen anderhalve kilometer afstand.

"We werden al afgestoten door Blokker, weet ik. En daarmee gaat het ook niet fantastisch," verteld een andere medewerker van de Waldenlaan. De concurrentie komt onder andere van winkels als Kruidvat en Action, die steeds meer speelgoed verkopen voor lagere prijzen. De service zit daar niet bij, al heeft de klant daar al iets op verzonnen. "Er komen regelmatig mensen binnen die vragen of we hun aankopen van andere winkels even willen inpakken. Het antwoord daarop is altijd nee."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden