Internetpagina uit 1999 springplank voor Facebook

Dat Mark Zuckerberg, oprichter van Facebook, een gat in de markt vond met zijn uitvinding is niet nieuw. Maar nu wordt beweerd dat hij al een 'prehistorische' Facebookpagina in 1999 had. Hackers claimen de eerste website van Zuckerberg gevonden te hebben, met daarop een primitief netwerk van vrienden.

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg Beeld reuters
Facebook-oprichter Mark ZuckerbergBeeld reuters

De website, gehost onder een zogenaamde Angelfire, die vanaf 1996 ruimte bood om eigen websites te maken, oogt erg aandoenlijk. Alsof een kind zijn eerste stappen op het internet zet. Een grijze achtergrond met daarop een knipperend dinosaurusoog, links naar verschillende spelletjes (die nog steeds werken) en zijn vriendenweb, vormen Zuckerberg's pagina. Ten tijde van de oprichting van zijn site was hij 15 jaar oud en woonde hij met zijn ouders in een plaatsje nabij New York.

Op de website is onder andere te vinden dat Zuckerberg vroeger een groot fan was van de Amerikaanse rapper Slim Shady, waarnaar hij verwijst in zijn 'About me' sectie. De aanname dat dit de website is van de man die in 2004 Facebook ter wereld bracht, is redelijk betrouwbaar. Hackers ontdekten dat het e-mailadres op de site een adres is dat vroeger werd gebruikt door Zuckerberg's vader Edward.

Zuckerberg schreef bij zijn java-applicatie, die hij The Web noemde, dat hij personen aan elkaar linkte om zo een overzicht te krijgen wie vrienden was met wie. 'Als je graag aan het web gelinkt wil worden, dan mag je contact met me opnemen. E-mail me je naam en de namen van twee anderen waaraan je gekoppeld wil worden', schreef Zuckerberg op zijn zelfgemaakte site.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden