Internet wint bij pubers van tv

Dat computeren de voorkeur krijgt boven tv-kijken, is volgens de onderzoekers van IVO positief. Jongeren blijven immers wel via de computer, maar niet door tv-kijken met elkaar in contact. Foto EPA

AMSTERDAM - Televisiekijken heeft het bij pubers afgelegd tegen de computeren. Jongeren zitten gemiddeld vijftien uur per week achter de computer, twee uur langer dan in 2006. Internetverslaving onder jongeren neemt desondanks niet toe.

Dat blijkt uit onderzoek van verslavingsinstelling IVO. Uit het onderzoek blijkt dat onder jongeren een steeds grotere digitale kloof ontstaat. Vmbo-leerlingen zitten bijna twee keer zo lang achter de computer (18 uur en 20 minuten per week) als havo/vwo-leerlingen (10 uur 42 minuten). Dit verschil kan volgens het IVO te maken hebben met een lagere sociaal economische status van het vmbo-gezin, waardoor er bijvoorbeeld minder geld is voor duurdere activiteiten. Op het vmbo zitten dan ook meer computerverslaafden dan op andere opleidingen. Jongens internetten gemiddeld twee uur per week meer dan meisjes.

Dat computeren de voorkeur krijgt boven tv-kijken, is volgens de onderzoekers van IVO positief. Jongeren blijven immers wel via de computer, maar niet door tv-kijken met elkaar in contact. Acht op de tien jonge internetters gebruiken vriendendiensten om met elkaar te communiceren.

Daarbij neemt de populariteit van chatdienst MSN de afgelopen drie jaar gestaag af, stijgt het gebruik van Hyves explosief en blijft Habbo Hotel stabiel. Het bij sommige volwassenen populaire Twitter speelt onder pubers geen rol van betekenis, mail is evenmin populair.

Filmpjes kijken via YouTube blijkt de populairste bezigheid, samen met surfen en downloaden van - legaal of illegaal aangeboden - muziek en beeld. Ook gamen wordt door meer dan de helft van de jongeren genoemd, waarbij games op spelcomputers populairder zijn dan online spelletjes.

Internetverslaving, waarbij computergebruik het dagelijks leven bepaalt en stuurt, komt vooral voor onder spelers van online games als World of Warcraft, Rune­scape en Call of Duty. Vier procent van de pubers geldt volgens IVO als zo verslaafd, dat hulp nodig is.

Volgens het IVO moet de hulpverlening zich dan ook niet op internet of games in het algemeen richten, maar concentreren op dit soort online games.

IVO maakt zich zorgen over de 10 procent van de jongeren die wel eens online pokert. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden