Interne perikelen TON

DEN HAAG - In de ruim een jaar dat Trots op Nederland bestaat, heeft de politieke beweging van Rita Verdonk vaak het nieuws gehaald. Sinds de officiële presentatie in april dit jaar kwam dat vooral door interne perikelen. Een overzicht:

17 oktober 2007: Rita Verdonk richt Trots op Nederland op, twee dagen nadat ze haar lidmaatschap van de VVD had opgezegd en enkele weken nadat ze uit de liberale fractie was gezet.

TON is geen vereniging met een openbaar karakter en kent maar enkele leden. Vrijwilligers en donateurs hebben geen inspraak. De beweging wil discussies organiseren waaraan iedereen kan meedoen, via internet of bijeenkomsten.

Verdonk heeft van meet af aan Kay van de Linde, Ed Sinke en Hans Nieukerke als adviseurs en vertrouwelingen om zich heen.

12 februari 2008: de Stichting Vrienden van Rita Verdonk richtte Favorita BV op om de financiën te regelen.

3 april 2008: Verdonk presenteert haar beweging officieel en groots in de Passenger Terminal in Amsterdam. Het loopt meteen mis doordat een sponsor de toegangskaartjes zou opkopen, zodat mensen een gratis kaartje kregen, maar het geld komt nooit over de brug.

23 mei 2008: Sinke haakt af, evenals Nieukerke en Favorita-directeur Jan Nieuwenhuis. Later blijkt vanwege onenigheid over uitbetalingen.

Juni 2008: Verdonk stelt een nieuw bestuur in, met twee nieuwe leden en blijft zelf voorzitter.

Oktober 2008: Verdonk doet aangifte tegen Sinke vanwege verduistering en computervredebreuk en begint een civiele rechtszaak voor vermeende onterechte uitbetalingen. Sinke ontkent alles.

November 2008: Verdonk schommelt in de peilingen rond de zeven zetels, waar zij in de zomer nog rond de twintig zou halen.

November 2008: Kay van de Linde trekt zich terug, omdat er commotie is ontstaan over uitspraken tijdens een hoorcollege voor studenten in Amsterdam. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden