Plus

Internationale voetbalkenners over Ajax: 'Alles is nu mogelijk'

Luke Edwards: 'In Engeland genieten we van het plezier dat Ajax uitstraalt' Beeld REUTERS
Luke Edwards: 'In Engeland genieten we van het plezier dat Ajax uitstraalt'Beeld REUTERS

Ook in het buitenland kijken ze vol bewondering naar de opmars van Ajax in de Champions League. Vier kenners uit vier grote voetballanden aan het woord.

Thomas Sijtsma en Frank Hettinga

Arrigo Sacchi (73), voormalig bondscoach van Italië, won als trainer van AC Milan twee keer de Europa Cup 1.
"Als trainer ben ik altijd een groot ­volger en pleitbezorger geweest van het Nederlandse voetbal. Niet omdat ik werkte met grote voetballers als Marco van Basten, Frank Rijkaard en Ruud Gullit, mannen waaraan ik schatplichtig ben, maar met name omdat het Nederlandse voetbal voor een stijl staat die mij altijd heeft geïnspireerd.

De contouren van het huidige Ajax waren twee seizoenen geleden, toen ze de finale van de Europa League ­bereikten, al zichtbaar. Het elftal is veranderd, maar de waarde van dat seizoen, waarin Ajax zich bewust werd van de mogelijkheden, leidde mede tot de prestaties van nu.

Ajax is gegroeid, vooral op basis van de strategie. Strategie is een idee op lange termijn, beter dan tactiek, want tactiek is afgestemd op het opportunistische denken. De gedachte hoe te voetballen, in de stijl van Ajax, helpt de spelers tot een synergie te komen.

Wat Ajax dit seizoen heeft laten zien heeft mij goed gedaan, ik heb mij bijzonder vermaakt, het voetbal is een prachtig spektakel, vol bewustzijn en moed waarbij, door de voetbalideologie, het resultaat beter is dan de som der delen.

Dat geldt voor de spelers, die geholpen door de strategie boven zichzelf uit weten te stijgen en daarmee wordt ook het collectief beter. Daarbij vallen natuurlijk Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt op, maar meer nog beviel mij Donny van de Beek.

In Italië is er veel lof over wat Ajax presteert. De algemene tendens is dat Ajax de halve finale heeft verdiend. In dit land bestaat er groot respect, bij mijzelf voorop, en ik hoop dat Ajax het ook ­tegen Tottenham Hotspur goed doet. De mogelijkheden zijn er, omdat Ajax de kracht van de filosofie heeft, en dat sterkt de spelers in de overtuiging dat zij iets kunnen presteren. Dat fundament van de strategie geeft rust en vertrouwen.

Arrigo Sacchi Beeld Getty Images
Arrigo SacchiBeeld Getty Images

Belangrijker dan het directe resultaat is voor Ajax om te blijven wie ze zijn, trouw te blijven aan hun stijl en hun opvattingen over de manier van spelen. De cultuur van het offensieve en attractieve voetbal. Dat is ook een kwestie van eer.

Of Ajax de finale van de Champions League kan winnen? Ach, ik ben gelauwerd als trainer, heb overal mijn erkenning gekregen, sta hoog op de lijsten van de beste trainers ooit, samen met mensen als Rinus Michels, Alex Ferguson en Valeri Lobanovski, maar de kunst van het voorspellen versta ik niet. Misschien komt dat op mijn oude dag nog. Maar ik wens Ajax veel succes."

Chérif Ghemmour (56), Franse sportjournalist, schreef Johan Cruijff: Génie pop et despote.
"Er raast een grote golf van liefde voor Ajax door Frankrijk. Zo enthousiast heb ik de Fransen nog nooit gezien over deze club. Alle Franse clubs, die veel rijker zijn, gingen in Europa roemloos ten onder. De voorpagina van het magazine France Football is deze week volledig gewijd aan Ajax. Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat ze Real Madrid en Juventus versloegen?

In mijn land heb ik een kleine reputatie als Ajaxconnaisseur. Vrienden feliciteerden me, radiostations belden. Ze zeiden: 'Jij support de juiste club, dit is hoe voetbal gespeeld moet worden.' Ik volg Ajax op de voet. Als het lukt, kijk ik ook competitiewedstrijden. Dinsdag heb ik ze nog tegen Vitesse gezien, ze speelden erg goed.

In de jaren zeventig raakten mijn vrienden en ik in de ban van het glorieuze Ajax en natuurlijk de 'Orange ­Machine'. Met Nummer 14, leider ­Johan Cruijff. Of 'Krieff', zoals wij zeiden. In mijn boek vergelijk ik de spelers met rocksterren, met hun lange haar en bakkebaarden.

Nee, dat hebben De Ligt, De Jong en Van de Beek niet, haha. Maar ze zijn van exceptionele klasse. En net als vroeger zijn ze jong, knap, sympathiek en voor niemand bang. De Ajaxidentiteit blijft dezelfde. Altijd in beweging, vooruit voetballen, nooit terugspelen. Altijd op zoek naar meer doelpunten, show maken.

Ajax is wat mij betreft de favoriet ­tegen Tottenham Hotspur. Maar de ­finale? Ho, ho! Rustig aan! Begin er nog niet over. Natuurlijk droomt ­iedereen van Ajax-Barcelona, maar zoals Bob Dylan ooit zong: 'The chance won't come again. And don't speak too soon. For the wheel's still in spin'."

Simon Rolfes (37), 26-voudig Duits international en directeur sport bij Bayer Leverkusen.
"Bij Bayer Leverkusen nemen we dit jaar een voorbeeld aan Ajax. Hoe kun je met beperkte middelen tegen grootmachten als bijvoorbeeld Bayern München ten strijde trekken? Nou, ­zoals Ajax dus. Ajax domineert en ­inspireert. Elke voetballiefhebber in Duitsland wil naar Ajax kijken.

Voor mij zat de verrassing vooral in de uitduels in de Champions League. Real Madrid werd weggespeeld in het eigen Santiago Bernabéu en bij Juventus zat ik met open mond van verbazing te kijken. Ik dacht dat de Italianen, die de kunst van verdedigen meer dan wie ook verstaan, het niet meer zouden weggeven. Niets bleek minder waar en er zat geen procent geluk bij. Ajax dwong de overwinning af.

Ik denk dat Ajax over twee wedstrijden van Tottenham Hotspur kan winnen. Daarna wordt het een ander verhaal. Liverpool en Barcelona zijn zo goed. Al heeft Ajax het geloof in eigen kunnen en dat is het belangrijkste als je van een grootmacht wilt winnen. Als ze deze flow vasthouden is werkelijk alles mogelijk. Bovendien ontstaan in finales de mooiste verhalen.

Van onze trainer Peter Bosz heb ik veel over Ajax gehoord. De voetbal­filosofie van Bosz lijkt veel op die van Erik ten Hag. Beiden willen het publiek vermaken en de tegenstander onder druk zetten.

In de selectie van Ajax zitten veel ­interessante spelers voor Bayer Leverkusen. Daar kan ik verder geen uitspraken over doen, dat begrijp je. Maar hopelijk kunnen wij het kunstje van Ajax in de toekomst ook eens flikken.

Luke Edwards (41), Britse sportjournalist bij The Daily Telegraph, schreef een liefdesbrief aan Ajax.
"Een paar maanden geleden liep ik naar mijn chef op de sportredactie. 'We moeten Ajax gaan volgen, er staat iets bijzonders te gebeuren,' was mijn mededeling. Sindsdien volg ik alle wedstrijden in de Champions League. Het is boeiend en zinderend, elke keer opnieuw, maar de halve finale had ik niet verwacht.

In Engeland genieten we van het plezier dat Ajax uitstraalt. In Europa hebben we dat zo lang niet gezien. De club heeft zichzelf opnieuw uitgevonden en opnieuw opgebouwd met ­eigen bouwstenen. Liefde is vaak maar van tijdelijke aard, het voetbal heeft deze sprookjes nodig om ons verliefd te houden op het spel.

Simon Rolfes. Beeld BSR Agency
Simon Rolfes.Beeld BSR Agency

Ondanks de aanwezigheid van twee ­Engelse clubs in de halve finale van de Champions League hoop ik dat Ajax wint. Het Europese voetbal heeft een enorm probleem. Altijd bereiken ­dezelfde clubs de halve finales. Ajax doorbreekt dat zonder met geld te smijten. Dit team is heel speciaal. Ik heb mijn hele leven voetbal gekeken en dit is werkelijk uniek.

Helaas kan Ajax onmogelijk structureel strijden tegen clubs als Manchester City, Juventus en Barcelona. Maar laat ze alsjeblieft om de paar jaar terugkeren op dit ­podium.

In mijn liefdesbrief vergeleek ik dit Ajax met een vlinder. De levensloop
is identiek: prachtig, maar zo kort. ­Iedereen bewondert de schoonheid. Daarin schuilt ook meteen de tragiek. Over een paar weken is die prachtige vlinder vergaan en koesteren we nog slechts de herinnering aan beeldschoon voetbal."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden