Plus

Internationale lof voor Bijlmerflat Kleiburg

Bijlmerflat Kleiburg maakt kans op de prestigieuze Mies van der Rohe Award. Maandag kwam de internationale jury even een kijkje nemen in de voormalige sloopflat.

Patrick Meershoek
Een jurylid van de Mies van der Rohe Award neemt een foto van de flat Kleiburg in Amsterdam-Zuidoost. Beeld Floris Lok
Een jurylid van de Mies van der Rohe Award neemt een foto van de flat Kleiburg in Amsterdam-Zuidoost.Beeld Floris Lok

In de ogen van Siegfried Nassuth waren alle mensen gelijk. Toch zal het de bouwmeester van de Bijlmer postuum vermoedelijk veel genoegen hebben gedaan dat maandag de zeskoppige jury van de prestigieuze Mies van der Rohe Award in de lift van de flat Kleiburg stapte om vanaf een balkon op de tiende verdieping over de bewaarde restanten van zijn ontwerp voor de stad van de toekomst uit te kijken.

De Europese architectuurprijs wordt elke twee jaar uitgereikt, en dit keer behoort Kleiburg tot de vijf genomineerde projecten die zijn geselecteerd uit ruim 350 inzendingen uit meer dan veertig landen.

Een onwaarschijnlijk verhaal, voor de betonnen kolos die vijf jaar geleden nog op de nominatie stond gesloopt te worden. Een ultieme reddingsoperatie leidde tot een doorstart als klusflat.

Voorzichtige start
Dat was een hachelijk avontuur op het diepste punt van de economische crisis, legde architect Kamiel Klaasse van NL Architects de juryleden gisteren tijdens een inleidend praatje voor.

"We dachten nog voorzichtig: we beginnen met de eerste honderd van vijfhonderd woningen. Misschien zullen we de rest alsnog moeten slopen. In het begin waren er nog geen tien mensen te vinden die in de flat wilden wonen."

Met behulp van een aanstekelijke marketing en een zeer concurrerende vierkantemeterprijs ging de bal rollen, eerst langzaam en daarna snel, tot alle vijfhonderd woningen een koper hadden gevonden.

Vernuftige ingreep
Inmiddels blijkt het succes van Kleiburg een hefboom te zijn voor allerlei positieve ontwikkelingen in de omgeving.

Dat is mooi meegenomen, maar de jury van de architectuurprijs toonde maandag vooral interesse in de bouwkundige metamorfose die Kleiburg onder leiding van NL Architects heeft ondergaan.

Zoals de vernuftige ingreep om de zogenoemde plint van de flat weer open te maken door de bergingen verticaal in het gebouw te plaatsen. Nu zitten daar winkels en woningen, wat de levendigheid vergroot.

Klaasse maakte duidelijk zeer verguld te zijn met de nominatie, sprak zelfs van een Champions Leaguegevoel, maar vergat niet in de eer zijn voorgangers te betrekken, architect Fop Ottenhof die vijftig jaar geleden Kleiburg ontwierp en Kees Rijnboutt die na het overlijden van Ottenhof het stokje piepjong had overgenomen.

Klaasse: "Onder de laag verf kwam een fantastisch ontwerp tevoorschijn."

Sterke troef
De kracht van het ontwerp zit in het eerbetoon aan het oorspronkelijke ontwerp. Waar in het verleden alles in het werk werd gesteld om de enorme Bijlmerflats een vriendelijk aanzien te geven, hebben Klaasse en zijn collega's het beton juist naar voren gehaald.

"Er zijn woningen waar dat beton nog steeds te zien is, soms zelfs met de aanwijzingen van de aannemer er nog op," vertelt de architect tevreden.

Die wederopstanding van een afgeschreven gebouw lijkt een sterke troef in de prijsvraag. Maar Kleiburg moet het wel opnemen tegen vier bijzondere concurrenten: een kerk in Denemarken, een appartementencomplex in Londen en twee gedenkplaatsen, een in Warschau voor de tienduizenden slachtoffers van het bloedbad bij Katyn en een in Rivesaltes, een voormalig doorgangskamp bij Perpignan in Zuid-Frankrijk.

12 mei
Directeur Anna Ramos liet zich niet verleiden tot een uitspraak over de kansen van de verschillende kandidaten, maar wil wel kwijt dat een plek op de shortlist van veertig projecten de basis is van de prijsvraag.

"Dat is waar het om gaat. Deze jury heeft daarna vijf gebouwen genomineerd, maar een andere jury had waarschijnlijk vijf andere keuzes gemaakt. En dat geldt ook voor de winnaar."

Op 12 mei wordt die winnaar bekend gemaakt. De uitreiking is op 26 mei in Barcelona en daar zal ook de cheque van 60.000 euro worden overhandigd die aan de prijs verbonden is.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden