Update

Internationale kritiek op dood Kaddafi

De dood van de Libische dictator Muammar Kaddafi heeft internationaal niet alleen juichende reacties opgeleverd. Rusland en Zuid-Afrika lieten vrijdag weten dat Kaddafi niet gedood had mogen worden.

ANP
© AFP Beeld
© AFP

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei dat Kaddafi volgens internationale regels recht had op een behandeling als krijgsgevangene. Volgens Lavrov had hij onder geen beding gedood mogen worden.

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma vond dat Kaddafi uitgeleverd had moeten worden aan het Internationaal Strafhof in Den Haag, dat hem wilde berechten. Hij zei tijdens een topbijeenkomst van de Afrikaanse Unie dat de mannen die hem arresteerden hadden moeten weten dat er een arrestatiebevel uitstond tegen de oud-leider.

Amnesty International riep op tot een onafhankelijk onderzoek naar de dood van Kaddafi. Volgens de mensenrechtenorganisatie zou sprake kunnen zijn van een oorlogsmisdaad als de oud-dictator doelbewust is doodgeschoten nadat hij gevangen was genomen. De Verenigde Staten willen dat de nieuwe regering van Libië, de Nationale Overgangsraad, duidelijkheid verschaft over hoe Kaddafi aan zijn einde kwam.

De Verenigde Naties hadden eerder al laten weten zo'n onderzoek zinvol te vinden. 'De beelden zijn erg verontrustend', liet de VN-topvrouw voor mensenrechten Navi Pillay weten.

Kaddafi kwam donderdag onder onopgehelderde omstandigheden om het leven. De lezing van de regering van Libië is dat de oud-leider na zijn arrestatie in een vuurgevecht terechtkwam tussen zijn getrouwen en troepen van de nieuwe machthebbers. Hij zou daarbij een kogel in zijn hoofd hebben gekregen. Wie die kogel afvuurde zou niet meer te achterhalen zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden