Internationaal zakendoen wordt linker

Zaken doen is in de hele wereld een hachelijke zaak geworden door de kredietcrisis. Foto ANP/Lex van Lieshout

AMSTERDAM - Twaalf Europese landen zijn als gevolg van de kredietcrisis politiek zo instabiel geworden dat ondernemers goed moeten nadenken voor zij er zaken gaan doen.

De politieke risico's en financiële gevaren nemen verrassend snel toe in tot voor kort stabiele landen als IJsland, Bulgarije, Hongarije, Griekenland en Polen.

Dit blijkt uit de jongste editie van de jaarlijks verschijnende Political risk map, de landkaart van riskante landen die wordt opgesteld door verzekeringsmakelaar Aon.

''Wij zijn zelf verrast over de snelheid waarmee de risico's in IJsland en de Baltische staten groeien,'' zegt Marc van Nuland van Aon.

Vooral Oost-Europese staten die de afgelopen jaren hun zeer snelle economsche groei hebben gefinancierd met geleend geld van de banken, zijn volgens de analyse van Aon politiek instabiel geworden. Het overheidsgeld is er op en nieuwe leningen zijn te duur geworden.

Nu de economie daar is ingestort, ontstaan er politieke rellen, zoals in IJsland en Griekenland. ''Ook valutarisico's en het risico op wanbetaling door overheden neemt er toe.''

Het toegenomen risico in de twaalf Europese landen (zie kaartje) is overigens gering, in vergelijking met echt linke landen. Aon introduceert dit jaar voor het eerst een nieuwe alarmcategorie: staten die een 'zeer hoog risico' opleveren voor het internationaal opererende bedrijfseven. Zeven landen vallen in die categorie (fel rood op de kaart): Afghanistan, Congo, Iran, Irak, Noord-Korea, Somalië en Zimbabwe. Ondernemers kunnen zich in die landen bijna niet meer verzekeren tegen bijvoorbeeld het inbeslagnemen van hun fabriek door de overheid.

Zaken doen is in de hele wereld een hachelijke zaak geworden door de kredietcrisis. Tot vorig jaar toonde de riskmap ook economische risico's. ''Die hebben we nu maar weggelaten, anders zou door de kredietcrisis de hele kaart rood zijn geworden. Dan zou je geen verschillen meer zien tussen landen.''

Aon-consultant Crick Dudok van Heel waarschuwde gisteren bij de presentatie van de kaart het Nederlandse bedrijfsleven: ''Weinig Nederlandse bedrijven berekenen het politieke risico dat zij in het buitenland lopen door in hun prijzen. Te vaak denken Nederlandse ondernemers alleen 'is mijn product goed?', in plaats van 'is de afnemer in dat land betrouwbaar?' Franse ondernemers sluiten daarentegen standaard een risicopolis af.''

Aon verdient zijn geld met verzekeringsadviezen en het bemiddelen bij polissen voor het bedrijfsleven. ''Wij merken de crisis zelf ook, er is minder vraag naar advies.''

Veel landen die profijt trokken van de hoge prijzen voor olie of grondstoffen, raken nu politiek instabiel door de gedaalde prijzen. ''Een voorbeeld hiervan is Suriname.'' (MARC LAAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden