Update

Internationaal Strafhof waarschuwt Kaddafi

EPA

TRIPOLI - Hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het Internationaal Strafhof (ICC) heeft de Libische leider Muammar Kaddafi donderdag de wacht aangezegd. Wie misdaden pleegt tegen burgers in het Noord-Afrikaanse land, kan berechting in Den Haag tegemoet zien.

Moreno sprak tijdens een drukbezochte persconferentie in het hoofdkwartier van het hof. De Argentijn maakte bekend dat hij een formeel onderzoek begint naar mogelijke misdaden tegen de mensheid. Het besluit tot het formele onderzoek is in recordtijd genomen, luttele dagen nadat de VN-Veiligheidsraad de situatie in Libië zaterdag aan het ICC voorlegde.

Naast Kaddafi heeft Moreno andere leidinggevenden binnen het Libische regime op de korrel, onder wie de zoons van Kaddafi. Zij kunnen ter verantwoording worden geroepen als blijkt dat zij niet hebben opgetreden tegen misdragingen van ondergeschikten tegen vreedzame demonstranten. ''Vreedzame betogingen zijn aangevallen'', aldus de Argentijnse jurist. ''In de komende weken gaan we onderzoeken welke personen de meeste verantwoordelijkheid dragen. Daarna bepalen de rechters of er arrestatiebevelen worden uitgevaardigd.''

De hoofdaanklager denkt dat het enkele maanden kan duren voordat verzoeken om arrestatiebevelen klaar zijn. Moreno wil nu al wel duidelijk de wacht aanzeggen aan mensen die mogelijk nieuwe misdaden beramen. Hij benadrukte dat het Strafhof 'onpartijdig' is: het zal ook kijken naar mogelijke misdaden van de oppositie.

Sinds 15 februari verkeert Libië in een politieke crisis. Tijdens geweld tussen Kaddafi-aanhangers en tegenstanders van het regime vielen honderden en mogelijk duizenden doden. Moreno repte over een ''volstrekt nieuwe situatie'' omdat de VN-Veiligheidsraad voor het eerst een ICC-onderzoek unaniem steunt. Hij krijgt ook hulp van de Afrikaanse Unie en de Arabische Liga.

De Venezolaanse president Hugo Chávez, een bondgenoot van de in het nauw gedreven Kaddafi, heeft voorgesteld een 'commissie voor vrede voor Libië' op te richten. Die zou moeten bemiddelen tussen de strijdende partijen in het Noord-Afrikaanse land. Maar zowel de rebellen als een zoon van Kaddafi hebben donderdag voor het initiatief bedankt.

Eerder zei de Venezolaanse president dat de huidige bemoeienissen van westerse mogendheden met Libië te maken hebben met de olierijkdom van het Noord-Afrikaanse land. Chávez sprak zich uit tegen een internationaal militair ingrijpen in Libië. Westerse landen zijn verdeeld over zo'n mogelijke interventie of het instellen van een no-flyzone. Zo'n zone zou de bombardementen van de Libische luchtmacht op de opstandelingen moeten bemoeilijken of voorkomen.

De gevechten in Libië gaan ondertussen door. Militairen die trouw zijn aan de Kaddafi, hebben donderdag luchtaanvallen uitgevoerd op de stad Brega in het oosten van het land. Ook de nabijgelegen stad Ajdabiyah is vanuit de lucht bestookt. Dat hebben leiders van de Libische rebellenbeweging laten weten. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden