Plus

Interieurrevolutie op komst: 'nomadisch' leven

De telefoonklapper, de krantenbak, de barometer - ooit had iedereen ze. Maar onze manier van leven verandert en het interieur beweegt mee. Op naar een 'nomadische' leefstijl.

Renske Schriemer
De telefoonklapper, de krantenbak, de barometer - ooit had iedereen ze. Maar onze manier van leven verandert en het interieur beweegt mee. Beeld Shutterstock
De telefoonklapper, de krantenbak, de barometer - ooit had iedereen ze. Maar onze manier van leven verandert en het interieur beweegt mee.Beeld Shutterstock

Blader eens door een oud fotoboek of denk aan het huis van je grootouders. De spullen die zij hadden, zijn door de ­jaren heen veranderd, ook in kleuren en materialen. Pas als je ze weer ziet, bedenk je dat je ze ook zelf ooit hebt gehad.

Niet eens zo lang geleden stond bij iedereen een ­paraplubak in de hal, prijkte op de salontafel een asbak en stonden de cd's op alfabetische volgorde in een spe­ciaal rekje. Gelijk met de stereotoren zijn ze meestal uit de woonkamer verdwenen.

Ouderwetse luidsprekers - die met een draad - zijn vaak alleen nog terug te vinden bij audiofielen en de tv-gids bij de kranten leggen in een krantenbak doet ook (bijna) niemand meer. Het weer checken doen we met een app, dus die barometer hebben we ook niet meer nodig en de kalm tikkende staartklok is helemáál achterhaald.

Afdruiprek
Bijna al die vaste bakens zijn geruisloos uit het huis verdwenen. Vaak kwam er niets voor terug, soms kregen ze een trendy vervanger. De driezitsbank werd van de troon gestoten door een loungebank en het houten ledikant met springveermatras ruimde het veld voor een boxspring. De afwas doen we sinds de komst van de vaatwasser niet meer met de hand, dus weg met het teiltje, de afwaskwast en het druiprek.

Telefoneren gebeurt mobiel, dus ook het telefoontafeltje en de telefoonklapper zijn verdwenen. De televisie - de eerste types hadden een dikke beeldbuis en geen afstandsbediening - werd ooit verstopt in een kast met opbergruimte voor videobanden. Ze maakte plaats voor de platte flat­screen die aan de muur kan worden gehangen.

Een vergelijkbare ontwikkeling geldt voor de pc - die in de jaren negentig in veel huishoudens nog een prominente plaats ­innam op een speciaal meubel. Eerst werd hij verdrongen door een laptop en tegenwoordig hebben sommigen al genoeg aan een smartphone en een tablet.

Sony stereo toren Beeld Shutterstock
Sony stereo torenBeeld Shutterstock
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Interieurrevolutie
Het is interessant om te zien hoe door de komst van nieuwe spullen ons interieur verandert. Volgens trendwatcher ­Lidewij Edelkoort staan we nu wéér aan de vooravond van een interieurrevolutie. We zien er nog weinig van, maar het ziet ernaar uit dat we in de nabije toekomst 'nomadisch' gaan leven in ons huis. Waarom zou je statisch blijven vasthouden aan de standaard doorzonwoning met vaste ruimtes, zoals de zitkamer en de eetkamer?

De televisie staat straks niet meer centraal, omdat we ­allemaal onze eigen handzame apparaten op zak hebben. Ook werken is in veel gevallen niet meer plaatsgebonden. Misschien hebben we over een tijdje wel allemaal een 'hybride pop-upinterieur' dat zich moeiteloos voegt naar onze de woonwensen en zo weer kan veranderen. Willen we chillen met vrienden, dan past het interieur zich hier moeiteloos op aan, terwijl de ruimte overdag plaats biedt aan rondkruipende kinderen of thuiswerkers.

De eerste zogenoemde modulaire leefeilanden zijn al ­gespot. Bijvoorbeeld het banksysteem Bikini Island van Moroso, dat je moeiteloos aanpast aan je gebruik, of dat nu zitten, slapen, lezen of spelen is.

Tiny houses
Vlak ook de populariteit van tiny houses niet uit. Een kleine woonruimte betekent ook automatisch minder spullen en multifunctionele oplossingen, zoals een bedbank of een trap met ingebouwde kastruimte. Dat past prima bij de opkomst van het minimalisme en de keuze voor duurzame oplossingen.

Tel daarbij op dat we steeds minder volgzaam zijn en trends aan ons voorbij laten gaan. We wonen eclectisch - we combineren verschillende stijlen en tijdsperiodes - en brengen er onze persoonlijkheid mee tot uitdrukking.

Tot ook hier weer een nieuwe tendens op volgt. Wie weet vinden we over twintig jaar de statische zit- en eethoek heel grappig en zijn we vergeten dat een salontafel of boekenkast ooit heel gewoon was.

null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock
Staartklok Beeld Shutterstock
StaartklokBeeld Shutterstock

Weet je nog wel, oudje?

Wil je zien hoe ons interieur er vroeger uitzag? Breng dan eens een bezoek aan het Van Eesteren Museum in Amsterdam. Ontdek hier de stedenbouw, architectuur en kunst van Amsterdam. Hier is onder meer een jarenvijftigmuseum­woning en er zijn allerlei excursies. Of ga naar het Openluchtmuseum in Arnhem. Daar staan vier Tilburgse arbeidershuisjes, ingericht als in 1860, 1910, 1950 en 1970. Ook Huis Sonneveld in Rotterdam is een aanrader. Deze villa uit 1933 is een van de best bewaard gebleven woonhuizen in de stijl van het Nieuwe Bouwen. De architecten ontwierpen een totaalconcept, waarin architectuur, interieur en inrichting minutieus op elkaar zijn afgestemd en elkaar versterken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden