Interieur monument Heiligeweg gesloopt

Rijksmonument Heiligeweg 42 wordt gerestaureerd, maar de oude apothekerskast is spoorloos. Foto Olivier Middendorp Beeld
Rijksmonument Heiligeweg 42 wordt gerestaureerd, maar de oude apothekerskast is spoorloos. Foto Olivier Middendorp

Delen van het interieur van een rijksmonument aan de Heiligeweg zijn verdwenen. Er zijn aanwijzingen dat een oude apothekerskast in het pand onlangs is verpatst.

De aanblik van de winkel is een verademing. De oude drogisterij Cleban aan de Heiligeweg 42, hartje centrum werd lang verwaarloosd, maar staat nu weer goed in de witte verf. De winkel wordt gedeeltelijk gerestaureerd voor een kledingzaak, oude balken zijn weer in volle glorie te zien, maar monumentenzorgers zijn boos dat gedeelten van het oude interieur zijn verdwenen.

''Dit is een kleine ramp,'' zegt Walther Schoonenberg, secretaris van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB). Volgens hem zijn delen van het vroeg negentiende-eeuwse apothekersinterieur onder onduidelijke omstandigheden uit het rijksmonument verdwenen. Het gaat om een hoge apothekerskastwand met originele laden. Ook blijkt een replica - volgens ingewijden de tweede - van een houten gaper zoek te zijn.

Formeel geniet ook het interieur van een rijksmonument wettelijke bescherming. Handhaving is volgens Schoonenberg echter moeilijk omdat vooral bij de eerste beschrijvingen van monumenten, vlak na de oorlog, het interieur nauwelijks in de beschrijvingen werd opgenomen.

Pand werd in 1651 gebouwd
De winkel dateert van 1786, het interieur is van begin negentiende eeuw en het pand zelf werd in 1651 gebouwd. Schoonenberg spreekt van een pand met een hoge houten onderpui zoals die alleen bij antieke winkels voorkomt. Het pand heeft een halsgevel met een koeienoog pal onder de hijsbalk.

Schoonenberg zegt dat delen van de oude apothekerskast zijn aangetroffen bij antiquair Pander & Scholtens, maar dat die vorig jaar zijn doorverkocht. Hoewel de kast mogelijk illegaal - indien hij 'nagelvast' in de winkel zat - uit het monument is verwijderd, is de handel in antieke delen van interieurs toegestaan.

De eigenaar van het pand verhuurt de winkel via makelaar Rappange aan ondernemer Erna van de Rijdt. Zij trof de winkel gestript aan en heeft alles in het werk gesteld om het monument in originele staat te brengen.

Monumentenkenner Hans Tulleners zegt het pand vorig jaar nog te hebben bezocht. Toen zat de oude wandkast er nog in.

Schoonenberg is bezorgd. Monumentale winkels - een zeldzaamheid in Amsterdam - zijn volgens hem zeer kwetsbaar bij verbouwingen. ''Nieuwe gebruikers willen altijd hun eigen stijl aanbrengen.'' (TON DAMEN)

Rijksmonument Heiligeweg 42 wordt gerestaureerd, maar de oude apothekerskast is spoorloos. Foto Olivier Middendorp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden