Intensive care 'light' is goedkoper en patiënt herstelt sneller

Er moet in ziekenhuizen een lichtere vorm van de intensieve zorg komen. Hiervoor pleit hoogleraar Intensive Care, Leo Heunks van het VUmc. Duizenden patiënten die niet in langer levensgevaar zijn maar nog wel beademd moeten worden, herstellen sneller op zo'n afdeling.

Een lichtere vorm van intensieve zorg is beter voor de patiëntBeeld ANP

In de Verenigde Staten en Canada bestaat er al een zogenoemde ic light. Daar worden patiënten opgenomen die niet langer in kritieke toestand verkeren, maar die nog dagen - soms weken - aan de beademingsmachine liggen.

Ze worden hier getraind om weer zelfstandig te ademen, opnieuw een dag/nachtritme te krijgen en normale voeding te gebruiken. Ook kunnen patiënten met machine en al even naar buiten. "Op de reguliere ic's is amper aandacht voor deze zieken, waardoor ze minder snel herstellen. De artsen zijn druk met de acuut zieke patiënt die net binnenkomt of iemand met complicaties," schetst Heunks.

Bijna 86.000 Nederlanders liggen jaarlijks op de intensive care. 8,8 procent van hen sterft daar. Door betere zorg overleven steeds meer patiënten een opname op een ic, maar er doemt een nieuw probleem op: velen van hen komen met veel moeite van de beademingsmachine af door verzwakte ademspieren.

"Vergelijk de ademspieren met een arm in het gips, die dunner en slapper wordt. Het kost veel tijd en aandacht om een patiënt weer zelfstandig te laten ademen." 80 tot 90 procent van de mensen op de intensive care, wordt beademd.

Verschil
In Nederland overlijden jaarlijks naar schatting alsnog ruim 550 ic-patiënten omdat zij niet meer van de beademingsmachine afkomen. Hoeveel van deze patiënten wel overleven op een ic light durft Heunks niet te schatten. "Oude data uit de VS, uit de jaren 90, laten zien dat de kans op sterfte op zo'n afdeling daalt van 28 naar 8 procent. Dit lijkt me optimistisch, maar het zal zeker een verschil maken."

Een ic light is volgens de hoogleraar ook goedkoper. Een bed op de afdeling intensieve zorg kost 2.500 euro per dag, op de lichtere afdeling 1.800 euro.

Leo Heunks, hoogleraar Intensive CareBeeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden