Column

Intelligentie en rationaliteit zetten God of Allah weg als domoren

Theodor HolmanBeeld Het Parool

Een auto wordt ineens als wapen gebruikt. Een man trekt zomaar een mes en steekt een rabbijn in zijn hals. Een ander schiet op klaarlichte dag willekeurige bezoekers in een Joods museum neer.

We kenden al het vliegtuig dat de Twin Towers binnenvloog, de kinderen die op een dak werden gezet, de kleine loden kogels in de snelkookpan en goedbeschouwd kenden we ook al het zwaard dat moet onthoofden.

En nu is er de onthoofding van een welzijnswerker bijgekomen.
Een welzijnswerker is iemand die alleen maar goed wil doen. Zo'n man is door IS ontvoerd en ondanks zijn bekering onthoofd, louter omdat hij Amerikaan was.

Wat is de gemeenschappelijke noemer?
Het meedogenloze. Anders gezegd: het gebruikte wapen is de meedogenloosheid.

Dat wapen heeft een interessante techniek, want het heeft geen enkel technisch hoogstandje. Het doel van het wapen is het aan flarden schieten van een moraal, om de vijand te demoraliseren, onder het motto: 'Uw moraal is de onze niet, net zomin als uw rechtsstaat de onze is.'

Daar is een verband tussen.

Het wapen der meedogenloosheid bestaat ook uit het genoegen waarmee gisteren een filmpje de wereld in werd gestuurd waarin niet alleen stoer werd gedaan over het slachten van een welzijnswerker, maar ook over het onthoofden van ten minste veertien anderen. Een messenblok werd close-up in beeld gebracht.

Onze beschaving wordt diep geminacht en gehaat en steeds proberen we te analyseren waarom dat gebeurt.

Ik denk wel eens dat wij worden gehaat en geminacht vanwege de mogelijke uitkomst van die analyse. Die uitkomst zou namelijk wel eens kunnen zijn dat de slachters worden gedreven door angst. Angst voor vrijheid, angst voor hun eigen seksuele voorkeuren, angst voor de wetenschap, angst voor het juiste argument, angst voor emancipatie, noem maar op. Want al die zaken relativeren het bestaan van een groot ordenend principe en gaan dus in tegen elke vorm van religie.

Liever onbeschaafd en religieus dan verleid door de genoegens van intelligentie en rationaliteit. Intelligentie en rationaliteit zetten God of Allah weg als domoren, die grote fouten hebben gemaakt.

Toen wij ons afvroegen waar we onze moraal vandaan moesten halen omdat God dood was, moeten zij hebben gedacht: al is Hij dood, we laten Hem nooit sterven.


t.holman@parool.nl

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden