Intelligente stoeptegel moet ongelukken voorkomen

Een intelligente stoeptegel moet leerlingen van de Dr. Rijk Kramerschool aan de Nassaukade waarschuwen voor naderende fietsers. De stoeptegel licht op als er fietsers dichtbij komen.

De stoeptegel Beeld Wouter Meys
De stoeptegelBeeld Wouter Meys

De stoeptegel is een initiatief van studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) vanuit Citizen Data Lab van Creative Industries. Voor zijn minor doet Matthijs van Hest voor de deur van de school drie dagen onderzoek of de stoeptegel effect zal hebben. De gemeente heeft de locatie van de tegel gekozen en helpt hem te plaatsen, maar voor de rest ligt het project bij de studenten.

De stoeptegel moet kinderen bewuster maken van fietsers zodat zij bijvoorbeeld niet onverwachts een fietspad op rennen. Het is de bedoeling in de toekomst ongelukken te voorkomen.

"Het is niet ter vervanging van kijken bedoeld, maar om kinderen alerter te maken," zegt Van Hest. "Als de stoeptegel niet brandt is het dan ook niet vanzelfsprekend veilig. Kinderen moeten blijven meekijken."

Ingebouwde microfoon
Het is niet de eerste intelligente stoeptegel. Vorig jaar is een proef gedaan met scooters in de Wibautstraat. Via een ingebouwde microfoon werd het geluid opgevangen van scooters. De groene lichten kleurden vervolgens rood om de fietsers verderop te waarschuwen.

Dit jaar wordt het doorontwikkeld met andere studenten van technische studies en wordt er gekeken naar hoe de behuizing eruit moet komen te zien. Ook is de tegel dit jaar een zonnecel-protoype: de tegel wordt opgeladen door middel van de zon in plaats van door middel van een batterij.

Led-matrix
Wouter Meys van de HvA begeleidt de leerlingen bij het project. "Vorig jaar hadden we een zeer succesvolle pilot. Er is gekeken hoe fietsers het beste gewaarschuwd kunnen worden en daaruit bleek dat alleen met een kleur waarschuwen niet genoeg is. Toen is het onderwerp aangepast: nu zit er een led-matrix schermpje in de tegel."

"Kinderen zijn vaak met heel veel andere dingen bezig, behalve met het verkeer. Daarom is het juist goed om de aandacht te trekken door middel van een lichtgevende tegel."

De intelligente stoeptegel is niet het eerste lichtgevende initatief op de stoep dat verkeersongelukken moet voorkomen. In de Duitse steden Keulen en Augsburg zijn LED-lichten in het trottoir aangelegd. De verkeerslichten knipperen rood als het gewone stoplicht ook op rood staat, 2 meter boven de grond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden