Integriteitsonderzoek naar VVD-Kamerlid Van Haga

De VVD begint een integriteitsonderzoek naar Tweede Kamerlid Wybren van Haga. Hij verhuurt huizen in Amsterdam zonder vergunning, zo meldde Het Parool afgelopen zaterdag.

Peter Winterman
Wybren van Haga verhuurt meerdere woningen aan meer dan twee verhuurders Beeld anp
Wybren van Haga verhuurt meerdere woningen aan meer dan twee verhuurdersBeeld anp

De VVD-top wil weten of Van Haga zijn 'voorbeeldrol' heeft verkwanseld.

Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff van de VVD heeft de integriteitscommissie van zijn partij gevraagd een onderzoek in te stellen naar Van Haga.

"Een Kamerlid moet het goede voorbeeld geven, ook als het gaat om privébezit," laat een woordvoerder van de VVD weten. De partij laat uitzoeken of Van Haga in de kwestie 'naar beste vermogen heeft gehandeld'.

Van Haga (50) bezit via zijn bv's meer dan honderd panden, vooral in Amsterdam en Haarlem. Hij zit sinds eind oktober in de Tweede Kamer.

Te veel huurders
Als nummer 41 op de VVD-kandidatenlijst kreeg hij na de formatie van kabinet Rutte III recht op een plek in de fractie. Sinds 2010 was hij gemeenteraadslid in Haarlem, na een internationale carrière bij onder meer Shell.

Zaterdag bleek dat Van Haga meerdere woningen verhuurt aan meer dan twee bewoners. Sinds 1 januari is dat verboden. Het Kamerlid zegt zelf dat in zeven of acht van zijn panden te veel huurders zitten, zonder dat hij daarvoor de benodigde vergunning heeft.

De VVD'er is pas 'ergens in mei' gaan inventariseren hoeveel mensen hij in zijn huizen heeft, ook al golden de nieuwe regels toen al enkele maanden. "Ik had gerekend op een overgangssituatie," reageerde Van Haga.

Bovendien had hij de verwachting dat de gemeente niet direct zou gaan controleren. "Toen bleek dat wethouder Laurens Ivens een soort razzia had gehouden," zei Van Haga. Voor die uitspraak bood hij later zijn excuses aan.

Vaste commissie
Een van zijn huurders heeft een advocaat in de arm genomen, omdat Van Haga het contract per 31 december 2017 opzegt, terwijl die overeenkomst nog loopt tot 31 januari 2019.

De huurder is inmiddels vertrokken uit de woning in Amsterdam en heeft een klacht ingediend bij Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag.

Een VVD-woordvoerder zegt dat het nog onbekend is hoe lang het integriteitsonderzoek naar Van Haga zal duren. Zolang het onderzoek loopt, mag hij aanblijven als Tweede Kamerlid. Van Haga werkt mee aan het onderzoek, zo zegt de woordvoerder.

Sinds 2013 kent de VVD een vaste commissie die integriteitsonderzoeken naar bestuurders en vertegenwoordigers doet.

De commissie kwam er na de affaire rond de Roermondse oud-wethouder Jos van Rey.

In 2015 greep de commissie in toen bleek dat Kamerlid Mark Verheijen als gedeputeerde onterechte declaraties had gedaan. Ook had een Limburgse ondernemer aangifte van corruptie tegen de VVD'er gedaan. Na het rapport van de integriteitscommissie stapte Verheijen op.

Lees terug: VVD-Kamerlid over de schreef met verhuur panden

Onderzoek naar Prins Bernard

Prins Bernhard jr. (47) heeft privé en met zijn bv's 349 adressen in Amsterdam en is daarmee een van de grootste vastgoedbonzen in Amsterdam. De verhuur gaat niet altijd even netjes. De gemeente onderzoekt vermoedens van illegale verhuur aan te grote groepen door prins Bernhard en zijn zakenpartners. De huurders vrezen dat ze hun huis verliezen.

Lees ook: Dit zijn de grootste spelers op de Amsterdamse vastgoedmarkt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden