Integriteitsonderzoek naar Denk-voorman Öztürk

De nieuwe politieke beweging Denk van de dissidente PvdA'ers Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk ligt onder vuur. Twee zorginstellingen verdenken voorzitter Öztürk van laakbaar handelen in zijn tijd als zakenman. 

Marcel Wiegman
Selçuk Öztürk. Beeld anp
Selçuk Öztürk.Beeld anp

NRC onthulde woensdagochtend dat het Limburgse Daelzicht onderzoek laat doen naar een zakelijke transactie uit 2011 met Öztürk, destijds nog voorzitter van de PvdA-fractie in Roermond.

Daelzicht kwam vorige maand in opspraak door vriendjespolitiek. Het onderzoek van deze zorginstelling betreft een reeks transacties, waarvan die met Öztürk er een is. In 2011 werd een voormalig zorgcomplex aan een bedrijf van hem verkocht tegen een opmerkelijk lage prijs, aldus NRC. Daarbij zou het College Sanering Zorginstelling onjuist en onvolledig zijn geïnformeerd.

In de tegenaanval
Van zorginstelling Reinaerde uit Utrecht zou de politicus in 2007 een opdracht hebben gekregen marktonderzoek te doen. Met een medewerker van de instelling zou Öztürk hebben afgesproken de opbrengst van de opdracht van 15.000 euro te verdelen. Reinaerde beraadt zich nog op een onderzoek.

Denk is deze week onmiddellijk in de tegenaanval gegaan, nog voordat NRC met zijn onthulling kwam. In plaats van te reageren op vragen van de krant, plaatste de partij een filmpje op internet waarin de achterban wordt gewaarschuwd niet alles te geloven wat de media schrijven.

In het filmpje zitten de kopstukken van Denk op een rijtje: naast Kuzu en Öztürk de voormalige voorman van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders Farid Azarkan en de Surinaamse televisiepresentatrice Sylvana Simons.

PVV-communicatie
Om beurten spreken zij hun j'accuse uit over de media als 'poortwachters van de gevestigde orde', die zich zouden gedragen als aanklager en rechter tegelijk. Denklijsttrekker Kuzu roept zijn volgers op 'er niet in te trappen'. Anders dan de kijkers was hij al op de hoogte van de beschuldigingen.

Onlangs plaatste Denk ook een lijst met onwelgevallige journalisten op Facebook. Daaraan gekoppeld de intimiderende vraag wie van hen zich aan zou moeten sluiten bij de partij.

Het is een vorm van communicatie die sterk doet denken aan die van de PVV: niet reageren op vragen, maar de eigen boodschap ongefilterd verspreiden via sociale media. In de peilingen staat Denk vooralsnog op maximaal twee zetels voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar. De partij zelf rekent op een score van vijf zetels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden