Integriteit vaakst reden van vertrek wethouders

Integriteit was vorig jaar de belangrijkste reden waarom een wethouder in Nederland tussentijds vertrok. Een op de drie wethouders (negen van de 27) die in 2014 om politieke redenen sneuvelden, moesten opstappen vanwege niet-integer optreden of schijn van belangenverstrengeling. Dat blijkt uit het Wethoudersonderzoek 2014, dat werd verricht in opdracht van het vakblad Binnenlands Bestuur.

Wethouders van Amsterdam Beeld anp
Wethouders van AmsterdamBeeld anp

In de periode van 2010 tot en met 2013 was dat in een van de tien gevallen de reden. In 2013 vertrokken 79 wethouders om politieke redenen en zes daarvan vanwege integriteit of belangenverstrengeling. In 2011 ging het om vier van de negentig gevallen.

En van 2002 tot en met 2009 was dat in de meeste jaren nog minder. Toen waren de belangrijkste redenen budgetoverschrijding, falend projecttoezicht en verstoorde coalitieverhoudingen.

Na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 vertrokken nog 'slechts' zestien wethouders. Dat is aanzienlijk minder dan in het eerste jaar na de raadsverkiezingen van 2010 (28), 2006 (33) en 2002 (29). Binnenlands Bestuur noemt dat lage aantal opvallend gezien de versplinterde verkiezingsuitslag bij de laatst gehouden gemeenteraadsverkiezingen. Het lijkt erop dat de bredere, nieuwe coalities voorlopig stabieler zijn dan na de verkiezingen van 2010. In 2014 zijn alleen Culemborg en Leidschendam-Voorburg getroffen door een coalitiebreuk.

Een andere reden voor de rust in de lokale politiek lijkt volgens Binnenlands Bestuur dat gemeenten druk zijn met de grootste verandering ooit in bestuurlijk Nederland: de voorbereiding op de nieuwe gedecentraliseerde taken voor jeugd, werk en zorg. Nieuwe coalities hebben daardoor hun eventuele politieke meningsverschillen vermoedelijk niet op de spits gedreven. Het laagste aantal politiek gesneuvelde wethouders sinds 2002 kan volgens Binnenlands Bestuur duiden op stilte voor de storm. De verwachting van veel waarnemers en bestuurskundige analisten is dat dit jaar tal van wethouders worden afgerekend, omdat gemeenten de zorg voor kwetsbaren en ouderen door de gelijktijdige, forse bezuinigingen niet kunnen waarmaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden